Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Kako do kvalitetne i sigurne hrane

Edukacija za ocjenjivače kakvoće hrane

Vukovarsko-srijemska županija pridaje veliku pozornost kakvoći hrane, što je i europski trend
1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Osim o rezultatima edukacije za senzornog analitičara koja je nedavno održana u Drenovcima, bilo je riječi i o problematici vezano uz ocjenjivanje i razvijanje sustava vrednovanja mesnih proizvoda, s posebnim osvrtom na tradicionalne i autohtone proizvode.

U Centru kompetencija d.o.o. hrana i bioekonomija u Starim Jankovcima održana je tiskovna konferencija o provedenoj edukaciji za senzornog analitičara mesnih proizvoda (razine sudac početnik) i izvješću o aktivnostima županije na programima izravne prodaje seljačkih proizvoda.

Dvije godine provodio se projekt “Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije” Završen projekt vrijedan 10 milijuna kuna tijekom kojeg je zaposleno 70 žena

Osim o rezultatima edukacije za senzornog analitičara koja je nedavno održana u Drenovcima, bilo je riječi i o problematici vezano uz ocjenjivanje i razvijanje sustava vrednovanja mesnih proizvoda, s posebnim osvrtom na tradicionalne i autohtone proizvode.

– Vukovarsko-srijemska županija pridaje veliku pozornost kakvoći hrane koju svakodnevno konzumiramo što je i europski trend posljednjih godina. Naime, imamo velik broj bolesnih sugrađana i onih koji su alergični, njihova liječenja iziskuju velike izdatke, ali i izostanke s posla i slično. Sve to se pokušava prevenirati na ovaj način – kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

Liječnici iz Domova zdravlja iz cijele županije obučavali su se za rad na UZV i kolor-dopleru SMANJIT ĆE SE PRITISAK NA BOLNICE Edukacija liječnika za rad na dijagnostičkoj opremi

Prema njegovim riječima, ne znači, ako je neki proizvod ukusan i lijepo izgleda, da je on i zdrav te samim tim i siguran. Upravo zato Vukovarsko-srijemska županija krenula je s projektom obuke ljudi koji će raditi kao ocjenjivači kakvoće hrane. Oni bi kroz razne edukacije, radionice i predavanja trebali naučiti koliko neki proizvod ima soli, kakve su kiseline zastupljene i sl. Prema njegovim riječima, do sada je svatko to radio na svoj način te nisu postojali nikakvi univerzalni kriteriji što je počelo predstavljati sve veći problem za sve.

– To nije jednostavno i to ne može svatko raditi jer nemamo svi taj osjećaj da možemo prepoznati te stvari. Upravo stoga ovi ljudi polaze kroz edukacije, a krenuli smo s edukacijom ocjenjivača suhomesnatih proizvoda. Oni će na stručan način moći reći što je dobro, kvalitetno i sigurno. Pri tome koristimo i znanja akademske zajednice i stručnjaka – istaknuo je Matić.

Djelatnice programa “Zaželi – Uključi se!”, koje su se brinule o stotinjak starijih osoba, prošle su i edukaciju za gerontodomaćice te su im uručene potvrde PROJEKT ZAŽELI Od listopada posao za još 17 žena na 12 mjeseci

Dodaje i kako su ocjenjivači suhomesnatih proizvoda prvi koji su krenuli s edukacijom te da im je u planu educirati i ocjenjivače sira, meda… Edukacije će se provoditi svake godine, i to u dva ciklusa.

– Hrvatska ne može na europskom i svjetskom tržištu konkurirati s količinama hrane jer mi kao država jednostavno nemamo tih kapaciteta. Međutim, zato možemo konkurirati na istom tom tržištu i postati prepoznatljivi po kvaliteti hrane. To je naša velika prilika i to moramo iskoristiti, a ovo je jedan od načina kako – zaključio je Matić.