Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Projekt Pametne škole

Energetski obnovljeno sedam škola, educirana 42 djelatnika, promovirano 19 mladih inovatora

U sklopu projekta sedam je škola energetski obnovljeno
1/11
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Projekt se provodi od lipnja 2017. na području Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona kako bi podržao i promovirao inovacije i istraživanja mladih, povećao energetsku učinkovitost u školskim objektima...

Održivo upravljanje energijom u javnim i drugim objektima bilo je tema završnog foruma u sklopu 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta EU “Inovativnim umom do pametnih škola” ili skraćeno Pametne škole.

Načelnicima dodijeljene odluke o sufinanciranju Općine povukle sredstva: za 15 projekata komunalne infrastrukture četiri milijuna kuna

Prijavili i ‘Pametne škole 2’

Projekt se provodi od lipnja 2017. na području Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona kako bi podržao i promovirao inovacije i istraživanja mladih, povećao energetsku učinkovitost u školskim objektima te osvijestio javnost o društvenim i gospodarskim prednostima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - C. Gora 2014.-2020. a provodi ga Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle s partnerima - Tuzlanskim kantonom, Brodsko-posavskom županijom, Zelenom akcijom i Brodskim ekološkim društvom – BED.

– Koristi od tog projekta su višestruke. Osim onih opipljivih pokazatelja o tome koliko je toplije i ugodnije u obnovljenim školama, učenici i profesori mahom govore da se promijenila cijela atmosfera dolaska i sudjelovanja u nastavnom procesu – rekla je Iris Beneš, programska koordinatorica Brodskog ekološkog društva.

Javni poziv Županijske potpore za poticanje razvoja poduzetništva i obrta

Završni forum je posljednja aktivnost koja je u sklopu projekta organizirana u Hrvatskoj. Tema panela bila je održivo upravljanje energijom u javnim i drugim objektima te prilike koje su na raspolaganju za postizanje tog cilja. Na panelu su uz moderatora Bernarda Ivčića iz Zelene akcije sudjelovali zamjenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, voditelj područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj i drugi.

– U početku nitko nije očekivao kakve će rezultate i efekte ostvariti taj projekt. Oni su već sada genijalni i zaista se ponosimo. Sudionici su razmijenili iskustva, stekli nova prijateljstva i nove partnere te pokazali kako se ušteda energije može ostvariti samo promjenom ponašanja. Mislim da je to najbolji put za naše škole i učenike kojima treba prenijeti znanja i iskustva, naročito ona koja se ostvaruju kroz europske projekte – rekao nam je zamjenik župana Damir Mirković te dodao kako su s partnerima iz Tuzlanskog kantona već prijavili i drugi projekt “Pametne škole 2”.

Dvije općine obilježile svoj dan Projekti za kvalitetan život u Rešetarima i Bebrini

Brojna prijateljstva

U sklopu projekta završena je energetska obnova sedam škola, proveden niz edukativnih aktivnosti, održano natjecanje škola u štednji energije u kojem je sudjelovalo 105 škola iz obje države, educirana 42 zaposlena u školama i javnim ustanovama te podržano 19 mladih inovatora na području primjene obnovljivih izvora energije kroz investicije i mentorstvo u solarnom kampu.

Ono što se ne može izraziti brojkama, ali je velika vrijednost, uspostavljeni su osobni i institucionalni kontakti u prekograničnom području koji su već i za trajanja projekta rezultirali novim suradnjama, projektnim prijedlozima i čvršćem povezivanju tih područja. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na potpisivanju sporazuma u Slavonskom Brodu Stvoreni preduvjeti za plinofikaciju Rafinerije i rješavanje onečišćenja zraka