Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na potpisivanju sporazuma u Slavonskom Brodu

Stvoreni preduvjeti za plinofikaciju Rafinerije i rješavanje onečišćenja zraka

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Hvala i građanima Slavonskog Broda na strpljenju, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u Slavonskom Brodu na potpisivanju ugovora o realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.

Misica Iva Rosandić uz prvu i drugu pratilju Teu Pavičić i Ivanu Gašparac Natjecanje u ljepoti Iva Rosandić najljepša u Brodsko-posavskoj županiji

Prelazak na čišći energent

Predstavnici Rafinerije, ruske tvrtke Zarubežnjeft kao vlasnika, Crodux plina i Plinacra potpisali su tri ugovora kojima su regulirani gradnja, operativno korištenje i održavanje izravnog plinovoda, opskrba prirodnim plinom te priključenje na transportni sustav. Time su napokon stvoreni pravni preduvjeti za rješavanje pitanja plinofikacije rafinerije i prelaska na novi čišći energent koji će eliminirati zagađenje prouzročeno radom rafinerije koja sada kao pogonsko gorivo koristi mazut. To znači i početak rješavanja višegodišnjeg problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

pilot projekt Učenici brodske Industrijsko-obrtničke škole već printaju u 3D tehnologiji

– Rafinerija nije jedini problem, ali je najveći zagađivač zraka na ovom području. Drago mi je što je došlo do ovog dana. Trebale su nam gotovo tri godine rada, truda i pregovora. Posebno zahvaljujem predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koji je prepoznao vrijednost ovog projekta, ne samo za smanjenje onečišćenja zraka već i kao mogućnost daljnjeg gospodarskog razvitka. Hvala i građanima Slavonskog Broda na strpljenju i akcijama koje su poduzimali – poručila je predsjednica Grabar-Kitarović. Opskrba prirodnim plinom Rafinerije Brod obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod.

Obnovljenu školu u Sibinju otvorio je zamjenik župana Damir Mirković Deseta u nizu energetski obnovljenih škola u Brodsko-posavskoj županiji Sibinjski učenici dobili lijepu i “pametnu” školu, uštede na računima za plin već su vidljive

Gradnja izravnog plinovoda

Crodux plin obvezao se Rafineriju ospkrbljivati prirodnim plinom u razdoblju od deset godina. Da bi realizirali taj projekt, Crodux će kao investitor uložiti 24,5 milijuna kuna u gradnju izravnog plinovoda. Sporazumom se Rafinerija obvezala u razdoblju od 10 godina, koliko traje i ugovor o opskrbi, platiti Croduxu trošak kapitalnih ulaganja u plinovod.

– Puštanje plinovoda u rad predviđeno je u ovo vrijeme iduće godine. Ključno je da Plinacro što prije izgradi mjerno-redukcijsku stanicu i ukloni administrativne prepreke kako bi Crodux mogao pristupiti rekonstrukciji i prenamjeni produktovoda – naglasio je direktor Crodux energetike Branko Radošević. 

Đuro Đaković Montaža: 'Pozivamo učenike na praksu koju plaćamo, a uvodimo i stipendije' Na Sajmu je prezentiran dio zanimanja u pet sektora - strojarstvu, obradi drva, obradi tekstila, ugostiteljstvu i trgovini Sajam obrtničkih i industrijskih zanimanja Ovi učenici imaju znanje s kojim posao mogu pronaći odmah