Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Najukusniji baranjski, ali i hrvatski fiš skuhan je u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji"

Fiš, dobar zalogaj, tradicija i druženje postaju brend Belog Manastira

1/28
Foto: Grad Beli Manastir

Čak 270 majstora kotlića kuhalo je fiš paprikaš na Trgu slobode u Belom Manastiru, na najvećoj fišijadi u Hrvatskoj, i pred rekordnih 3000 posjetitelja. Fišijada, kao i smotra zaprega, održane su u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji". Uz tradicionalno Prvenstvo Baranje u kuhanju fiša, prvi je put bilo i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša. No belomanastirska fišijada nije samo natjecanje u pripremanju najboljeg fiša, već predstavlja i tradiciju, kulturu, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj.

Završen ciklus opremanja, očekuje se otvaranje zgrade Fizikalna medicina i u Belom Manastiru

Jaka konkurencija

Organizatori su 19. fišijade Grad Beli Manastir, TZ Baranje i Osječko-baranjska županija, a za posjetitelje su priredili i Sajam domaćih proizvoda, dok je natjecatelje i goste zabavljao tamburaški sastav Melem. Vrhunac večeri bili su vatromet i koncert Indire Forze.

Za izbor najboljeg fiša Baranje bila je zadužena komisija u sastavu Arpad Šipec, Laslo Šipec, Kristijan Benić i Filip Golubov. Komisiju za izbor najboljeg fiša Hrvatske činili su Ivan Đukić, predsjednik Udruge kuhara i slastičara OBŽ-a, Zlatko Sedlanić, gastropromotor Podravke i član Časnog suda Hrvatskog kuharskog saveza, te Andrej Kristek, potpredsjednik Udruge, strukovni učitelj kuharstva.

Cilj je sigurnije kretanje pješaka, biciklista i motornih vozila te uređenje središnjih gradskih ulica Dogradonačelnica Ivana Bandov Paulić o poduzetničkoj klimi u Belom Manastiru Subvencionirat ćemo kupnju stana ili kuće, a naš je grad itekako privlačan za život

Na Prvenstvu Hrvatske u kuhanju fiša između 20 natjecatelja pobjedu je odnio Josip Antolović iz Beravaca, drugo mjesto osvojio je Kristijan Kuna iz Belišća, dok je treći Josip Kitanović iz Velike Kopanice. Na Prvenstvu Baranje u kuhanju fiša bilo je 250 natjecatelja, a slavio je Zoran Toprek iz ekipe Hladno pivo iz Kneževih Vinograda, drugoplasirani je bio Franjo Ivić iz Darda, a trećeplasirani Sava Rauški iz Belog Manastira. Za sve natjecatelje osigurane su vrijedne nagrade.

Natjecateljskim ekipama osigurani su riba, kruh, porcije, drva te stol i klupe. Osim u kuhanju fiša, sudionici su se mogli natjecati i u zabavnim igrama, poput ispijanja piva za muškarce i žene ili puhanja balona.

Stambeno zbrinjavanje u Belom Manastiru Sagrađeno i uređeno 20 stanova za socijalno ugrožene, gradi se još jedna zgrada s 33 stana

U sklopu iste manifestacije "Jesen u Baranji", konjogojska udruga "Baranja" iz Branjina Vrha organizirala je 10. Smotru svatovskih zaprega. Najveća je to konjogojska manifestacija u Baranji, a okupila je 15 jahača i 10 zaprega iz cijele Hrvatske. Jahači su se natjecali u tekličkom jahanju te baranjskoj alki, dok su zaprege odmjeravale snage u utakmicama preciznosti i brzine. Birana je najljepša, najatraktivnija i najizvornija zaprega, a tu je titulu odnijela zaprega Daria Koprivca iz Popovca.

Cilj premašiti 500 kotlića

Grad Beli Manastir, TZ Baranje i Osječko-baranjska županija iznimno su zadovoljni organizacijom manifestacije te se nadaju kako će uskoro premašiti brojku od 500 kotlića. Cilj organizatora bio je dovesti fišijadu na višu razinu. Zbog velikog interesa limitiran je i broj kotlića. U planu su pregovori s predstavnicima HGK i Ministarstvom gospodarstva, koji su prepoznali važnost ove manifestacije i postoji mogućnost njihova uključivanja u organizaciju već 2020. Brendirat će se tako ne samo Beli Manastir i Baranja, nego i cijela županija, kao mjesto prepoznatljivo po fišu, tradiciji, kulturi, druženju, glazbi, dobroj kapljici i zalogaju.

U Lumaru d.o.o. danas kruh zarađuje 15 osoba, a radi u njoj već druga generacija Bošnjakovih Potpore za razvoj poduzetništva u Belom Manastiru Lumar: Novi strojevi ubrzat će proizvodnju, povećati kvalitetu, ali i donijeti uštede