Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Stambeno zbrinjavanje u Belom Manastiru

Sagrađeno i uređeno 20 stanova za socijalno ugrožene, gradi se još jedna zgrada s 33 stana

1/3
Foto: Beli Manastir
Nekoliko metara dalje od nove zgrade, u Osječkoj 126, počelo je rušenje još jednog derutnog objekta nakon čega je planirana gradnja stambene zgrade s 33 stana

Okončan je projekt “Izgradnja socijalnih stanova”, u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 6.736.987 kuna, od čega je bespovratno 5.725.439 kuna.

Stambeno zbrinjavanje pripadnika HV-a u Vukovaru Stanovi za pet vojnika i njihove obitelji, do kraja godine ključevi za još 10 vojnika

Zgrada je podignuta na mjestu derutnog objekta u vlasništvu Grada koji je nakon iseljavanja najmoprimaca srušen, a oni su privremeno smješteni u stanove čiji je vlasnik Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Grad Beli Manastir pokriva sve troškove najma u tim privremenim stanovima za osam obitelji.

Gradnja je počela lani u travnju, projektant i nadzornik bio je Predrag Rechner iz osječke tvrtke Rechner, dok je izvođač bio Iver d.o.o. iz Čepina.

Za lokalno stanovništvo

Višestambena zgrada na Osječkoj 136 u Belom Manastiru sadrži 20 stanova za socijalne potrebe - u prizemlju ih je šest, a na prvom i drugom katu po sedam. Šest stanova proteže se na 29,45 metara četvornih, šest ih je korisne površine 30,50 kvadrata, šest stanova ima 38,35 kvadrata, dok su dva stana veličine 47,65 metara četvornih. Zgrada je tlocrtno L oblika, lijevi i desni trakt povezani su stubištem, dok je ispod lijevog trakta u prizemlju zgrade kolni prolaz prema parkiralištu u dvorištu parcele.

Beli Manastir BESPOVRATNA SREDSTVA Potporne poduzetničke institucije u Belom Manastiru

– Bile su potrebne sanacije gradskih stanova kako bi bili u skladu sa suvremenim standardima života i energetske učinkovitosti. Ovim projektom te gradnjom samih socijalnih stanova omogućuje se rješavanje gorućeg stambenog pitanja socijalno najugroženijih građana na području Belog Manastira. Zgrada je namijenjena 20 socijalno ugroženih najmoprimaca sa zaštićenom najamninom kojima se gradnjom osigurao moderan i energetski učinkovit stambeni prostor. Stanovi u kojima su najmoprimci živjeli ili trenutačno žive bili su u vrlo lošem stanju i predstavljali su opasnost za zdravlje i život ljudi – ističu u Gradu Belom Manastiru.

Realizacija projekta omogućava korisnicima i njihovom obiteljima siguran i ugodan boravak na području grada Belog Manastira. Ciljane skupine projekta su lokalno stanovništvo – socijalno ugroženi zaštićeni najmoprimci te njihove obitelji. Nakon ishođenja uporabne dozvole planira se useljavanje obitelji u nove stanove.

No stambeno zbrinjavanje ugroženih obitelji u Belom Manastiru ne staje. Nekoliko metara dalje, u Osječkoj 126 počelo je rušenje još jednog derutnog objekta nakon čega je planirana gradnja stambene zgrade s 33 stana. Investitor je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Odlukom belomanastirskog Gradskog vijeća čestica na kojoj će biti građena zgrada darovana je državi.

već svi useljeni Grade nove gradske stanove za mlade

Zgrada bi trebala biti gotova za otprilike godinu dana od početka gradnje, što znači da će Beli Manastir nakon duljeg vremena dobiti pedesetak novih stanova čime će se djelomično riješiti stambena problematika. Zgrada je namijenjena raznim skupinama podnositelja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, od branitelja preko mladih obitelji do socijalno ugroženih. Grad Beli Manastir subvencionirat će i stambene kredite. S Osječko-baranjskom županijom u sklopu projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ subvencionirat će se kamatna stopa od 1 posto na odobreni kredit za kupnju stana ili kuće na području Belog Manastira.

Za mlade obitelji

Grad Beli Manastir ima u planu dodjelu 15.000 kuna svim mladim obiteljima koje se odluče na gradnju kuće na području Belog Manastira, a imaju prebivalište na području grada.

Belišće Potpisan predugovor u Belišću Gradit će se prva POS-ova zgrada, kvadrat od 700 - 800 eura

– Poticanjem stambenog zbrinjavanja u gradu uvelike će se promijeniti doživljaj grada. Gradnjom stambenih jedinica u Belom Manastiru obnovit će se derutni dijelovi grada, što će direktno pridonijeti novoj, suvremenoj i uređenoj vizuri prostora. Doprinosi se tako i društvenom razvoju, zaštitom najosjetljivijih građana i mobilizacijom njihovih aktivnosti omogućit će se ostvarenje elementarnih potreba, a mladim obiteljima to je poticaj da ostanu u svojoj sredini – zaključuju u belomanastirskoj upravi.