Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Stambeno zbrinjavanje pripadnika HV-a u Vukovaru

Stanovi za pet vojnika i njihove obitelji, do kraja godine ključevi za još 10 vojnika

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Održana je i svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman

Petorica pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, kojima je radno mjesto vojarna u Vukovaru, dobili su ključeve stanova čime je riješeno njihovo stambeno pitanje. Njima su ključevi stanova uručeni uoči svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman koja je održana u Vojarni 204. Vukovarske brigade u Vukovaru. Kako je rečeno na svečanosti, riječ je o projektu stambenog zbrinjavanja pripadnika HV-a u Vukovaru kojega zajednički provode Grad Vukovar, MORH i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje.

Projekt Počeli radovi na uređenju rijeke Vuke od središta Vukovara do Park-šume Adica

Ključno za razvoj grada

– Ova vlada radi sustavno. Naime, prije tri godine vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar – simbol Domovinskoga rata. Tu je cijela inženjerijska satnija, do 2020. godine doći će i inženjerijska bojna. Završnu svečanost dodjele časničkih i dočasničkih činova vratili smo u Vukovar, a dodjeljujemo i stanove pripadnicima Hrvatske vojske. Vojnik, dočasnik i časnik najvrjedniji su dio sustava i drago mi je da smo u suradnji s Gradom Vukovarom i uredom za stambeno zbrinjavanje krenuli u ovaj projekt. Do kraja godine planiramo dodijeliti još deset stanova, a iduće godine 20. To je briga o hrvatskim ljudima – rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar kazao je da je ovih pet stanova početak dodjele kadrovskih stanova u Vukovaru ove godine putem Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja RH. Istaknuo je i da očekuje da će do kraja godine u Vukovaru biti dodijeljeno 150 stanova, primarno onima s liste prvenstva, ali i kadrovima.

Foto: Branimir Bradarić

– Ono što svakako veseli je zanimanje kadrova za dolazak u Vukovar i Slavoniju, ali i u druga mjesta od Knina, Siska pa do Petrinje. Povećanjem sredstava državnoga proračuna oko 105 milijuna kuna predviđeno je za operativne programe i do kraja ove godine želimo zbrinuti više od 1000 obitelji u Hrvatskoj – rekao je Mažar.

Zadovoljan stambenim zbrinjavanjem pripadnika HV-a je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao da je stambeno zbrinjavanje kadrova potrebnih Vukovaru jedan od ključnih elemenata razvoja grada. Najavio je i da će u višestambenoj zgradi koja je u gradnji biti i stanovi namijenjeni kadrovima koji su potrebni Vukovaru.

– Osim vojske, stanove će dobiti i magistri kemije, molekularni biotehnolozi, defektolozi, konzervatori i restauratori, liječnici, stomatolozi... Ovo je izuzetno dobra priča koju smo pokrenuli i koja je suprotnost svim negativnim pojavama iseljavanja i loših demografskih pokazatelja. Zahvaljujući sinergiji uspjeli smo u kratkom roku ovo realizirati i doći do mladih stručnih ljudi, odnosno počeli smo naseljavati Vukovar – rekao je Penava.

Posjet gradonačelnika stanici Vinkovci Pripadnici HGSS-a su anđeli čuvari

“Olakšat će nam život”

Govoreći o ovom projektu dodao je da su gradski čelnici svjesni da im je ljudska komponenta najpotrebnija te da su se upravo stoga odlučili za kadrovsko zbrinjavanje kako bi dobili što širi spektar stručnjaka u Vukovaru koji će doprinositi razvoju grada i Hrvatske.

– Iako je dolazak Hrvatske vojske u Vukovar monumentalan i povijesan, učinci tog projekta ne bi došli do izražaja da nismo uspjeli osigurati stambeno zbrinjavanje tih ljudi i njihov ostanak. Nadam se da ćemo uskoro svjedočiti jednakom modelu zbrinjavanja i pripadnika MUP-a jer znamo da je ministar Davor Božinović prebacio interventnu postrojbu u Vukovar. Samo s ljudima koji će raditi i živjeti u Vukovaru možemo gradu vratiti potencijal i sjaj kakav je imao prije rata – kazao je Penava. Jedan od vojnika koji je dobio ključeve stana u Vukovaru je i vojnik Danijel Novaković koji će sa suprugom i troje djece podstanarski život u Vinkovcima zamijeniti životom u stanu u Vukovaru. – Ovo preseljenje uvelike će mi olakšati cijelu situaciju, od financija pa do praktičnosti. Jedno dijete krenut će uskoro u prvi razred ovdje u Vukovaru, a supruga je presretna zbog preseljenja – rekao je Novaković.

slunj Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana vojna vježba Puma 19