Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Potpore za razvoj poduzetništva u Belom Manastiru

Lumar: Novi strojevi ubrzat će proizvodnju, povećati kvalitetu, ali i donijeti uštede

U Lumaru d.o.o. danas kruh zarađuje 15 osoba, a radi u njoj već druga generacija Bošnjakovih
1/12
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Ukupna su nepovratna sredstva u sklopu ovog poziva za razvoj poduzetništva 4,250.000 kuna

Kada su osnovani ratne 1993., bila je to tvrtka s tek jednim zaposlenikom. Obitelj Bošnjak vraća se 1998., nakon mirne reintegracije, u svoj Beli Manastir i sve snage upiru u razvoj posla. U Lumaru d.o.o. danas kruh zarađuje 15 osoba, a radi u njoj već druga generacija Bošnjakovih – nakon supružnika Luke i Ankice, posao su u svoje ruke preuzeli sinovi im Andrija i Ivan.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Odobrena dva velika projekta EU na području Belog Manastira U Kući baranjskog kulena istraživat će se, ali i proizvoditi ta zaštićena delicija

– Izrađujemo i montiramo strojarsku opremu, najviše za procesnu industriju, za industriju koja se bavi obnovljivim izvorima energije, kao i prehrambenu te kemijsku. I izrađujemo čelične konstrukcije raznih namjena. Posla ima, radimo punim kapacitetom – započinje direktor Andrija Bošnjak.

Potpora od 85 posto

Radit će još i bolje jer im uskoro stižu novi strojevi, sufinancirani novcem Europske unije. Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU pokrenulo je poziv za razvoj poduzetništva u Belom Manastiru, u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, na koji se javio i Lumar i dobio potporu.

– Naš je projekt vrijedan 353.000 kuna, od čega će 85 posto biti nepovratna sredstva, a 15 posto osiguravamo mi. Kupit ćemo aparat za zavarivanje, uređaj za sječenje i probijanje čeličnih profila te stupnu bušilicu za izradu provrta u čeličnim profilima, limovima i ostalome. Za unapređenje radnog okoliša zaposlenika, nabavljamo sustav odsisa dimnih plinova koji nastaju zavarivanjem – navodi naš sugovornik.

Unaprijedit će tako, dodaje, poslovanje i riješiti probleme koje trenutačno imaju u proizvodnji dijelom zbog zastarjelih strojeva, a dijelom i zbog nedostatka strojeva.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Završna konferencija projekta Novi dom u 
Branjinu Vrhu imat će i senzornu sobu

– Novim aparatom za zavarivanje i stupnom bušilicom unapređujemo kvalitetu naših proizvoda, a strojem za probijanje i rezanje znatno skraćujemo vrijeme rada. Ubrzat ćemo, dakle, proizvodnju, ali i uštedjeti. Rezultat toga će biti rast prihoda i nova zapošljavanja. Mobilne jedinice za filtriranje zraka omogućuju nam podizanje kvalitete radne okoline – objašnjava on.

Prvi je to put da će dobiti europski novac.

Proizvode u hali na 1000 "kvadrata" u Belom Manastiru, najviše su prisutni na lokalnom tržištu Slavonije i Baranje, ali surađuju i s tvrtkama iz Njemačke i Austrije. Partneri su im, primjerice, Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda, Žito grupa, bioplinska postrojenja i mnogi drugi...

– Nemamo trenutačno problem s nalaženjem radnika, ali je teško, kao i svugdje, naći školovanog radnika jer i ne postoji zanimanje strojobravar i zavarivač u našem sustavu obrazovanja. Obuku za zavarivača može se proći tek u Slavonskom Brodu – iznosi Andrija Bošnjak.

Cilj im je biti vodeća tvrtka u regiji u izradi i montaži proizvoda od metala, čiju vrhunsku kvalitetu i pouzdanost prepoznaju kupci, poslovni partneri i zaposlenici.

Natječaj na koji se prijavio Lumar, inače, otvoren je i obustavljen 13. lipnja prošle godine, s obzirom na broj pristiglih prijava.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Beli Manastir BESPOVRATNA SREDSTVA Potporne poduzetničke institucije u Belom Manastiru

Smanjenje nejednakosti

– Svrha ovog Poziva je bila održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija Grada Belog Manastira s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva – ističu u Gradu Belom Manastiru.

Predmet tog Poziva bila je, dodaju, podrška procesu jačanja gospodarske aktivnosti i poboljšanja konkurentnosti poduzetnika na području grada Belog Manastira.

– Ukupna su bespovratna sredstva 4,250.000 kuna. Minimalni iznos bespovratnih sredstava je 30.000 kuna, a maksimalni 500.000 kuna. Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Poziva su mikro poduzetnici, mali poduzetnici, srednji poduzetnici. Ugovori s poduzetnicima potpisani su 23. svibnja ove godine – zaključuju u belomanastirskoj gradskoj upravi. 

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Beli Manastir Razgovor s Tomislavom Robom, gradonačelnikom Belog Manastira Kupnju prve nekretnine poticat ćemo s 15.000 kuna