Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Odobrena dva velika projekta EU na području Belog Manastira

U Kući baranjskog kulena istraživat će se, ali i proizvoditi ta zaštićena delicija

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Cilj je postići veću kvalitetu kulena, okupiti male proizvođače te putem udruge partnera plasirati proizvod na tržište

Kuća baranjskog kulena gradit će u Branjinu Vrhu, prigradskom naselju Belog Manastira, a vrijedna je 12,5 milijuna kuna. Taj je projekt, naime, odobren u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, a iznos bespovratne potpore je 10,6 milijuna kuna.

sve je popularnija Najavljeno održavanje Fajferica Gastro Showa

Zaštićen od 2012. godine

– Baranjski kulen, kao jedan od vrlo prepoznatljivih simbola ovoga kraja, potrebno je kvalitetnije komercijalizirati i ujednačiti njegovu proizvodnju, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je naziv "baranjski kulen" zaštićen i registriran na razini Europske unije 2012. Brojni su elementi koji utječu na kvalitetu kulena, a svi će biti predmet istraživanja realizacijom projekta. Način uzgoja paprike i pripreme mesa te procedura proizvodnje bit će dostupni proizvođačima kako bi se mogli educirati, unaprijediti svoju proizvodnju i osigurati snažan tržišni nastup. Cilj je postići veću kvalitetu kulena, okupiti male proizvođače te putem udruge partnera plasirati proizvod na tržište, u znatno većim količinama nego što bi to mogao svaki pojedini proizvođač – pojašnjavaju u Gradskoj upravi.

Foto: Gradska uprava Belog Manastira

Kuća baranjskog kulena bit će mjesto susreta proizvođača i struke na kojem će se istraživati, educirati, ali i proizvoditi. Dugoročno će to podići kvalitetu te baranjske delicije, što će biti baza kvalitetnije komercijalizacije proizvoda, čemu će znatan doprinos dati partneri na projektu koji će osigurati stručna znanja i edukacije za potencijalne korisnike. Planirana je gradnja poslovnih zgrada za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i njihovo predstavljanje. Predviđena je gradnja dvaju objekata – pogona za preradu mesa te zgrade za prezentaciju proizvoda.

Posjetitelji će moći kušati sva vina koja budu pristigla na ocjenjivanje MoslaVina Kutina održat će se 31. svibnja i 1. lipnja Dvodnevni festival izvornih sorti vina nudi kulturne, zabavne i gastronomske sadržaje

Obnova doma u Šumarini

Odobren je, nadalje, i projekt Rekonstrukcija građevine javne i društvene namjene – Društveni dom u Šumarini, u iznosu od 3,15 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Dom u tom prigradskom naselju je dotrajao, a rekonstrukcijom i prenamjenom poboljšat će se kvaliteta života u ruralnim područjima. Osigurat će se adekvatan prostor za kulturne manifestacije, organizaciju sajmova i priredbi, uvjeti za rad udruga, kao i sport i rekreaciju te dječje igre.

– Uredit će se sala s kuhinjom, parking, park, dječje igralište, vježbalište, nogometni teren i polivalentne popločane površine za društvena okupljanja. Stvorit će se tako i preduvjeti za program predškole u naselju Šumarina – zaključuju u Gradu.

požeško-slavonska županija U Velikoj održana 10. gastro manifestacija 'Najduži stol u Hrvata'