Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
sve je popularnija

Najavljeno održavanje Fajferica Gastro Showa

1/2
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pored crnih slavonskih svinja posjetitelji će uživati u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama s crnim makom, a bit će prilike poigrati se i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca

U Drenovcima, selu u županjskoj Cvelferiji, 10. svibnja održat će se manifestacija pod naivom Fajferica Gastro Show. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare na taj način želi se promovirati priča o autohtonoj pasmini svinja - crnoj slavonskoj svinji odnosno – fajferici, koja je sve popularnija, s jedne strane zahvaljujući medijima, a opet s druge strane zahvaljujući neospornoj kakvoći mesa, jer se uzgaja na otvorenom, i potencijalu koji se može ostvariti za mala poljoprivredna gospodarstva, ali i za turizam pa i gospodarstvo u cjelini.

Turopoljska svinja u Lonjskom polju Park prirode Lonjsko polje Uzgoj turopoljske svinje za razvoj Lonjskog polja

- Manifestacijom želimo skinuti mit o štetnosti svinjskoga mesa na ljudsko zdravlje, jer se svinja uzgaja na prirodan način, bez GMO i antibiotika što ipak znači kako crna svinja u sebi prenosi pozitivna svojstva. Zbog toga nastojimo na prihvatljiv i primamljiv način promovirati meso slavonske svinje i izvan granica naše županije - rekao je pročelnik Upravnog Odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Najavio je kako će na Gastro showu biti predstavljanje crnih užitaka! Zato što će se pored crnih slavonskih svinja uživati u crnom vinu, crnim pivima, crnoj čokoladi i slasticama s crnim makom, a bit će prilike poigrati se i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakoga svinjogojca. Upoznati će se s kandžijašima te provozati se u svečanim seljačkim kolima s vranim lipicancima. Matić je istaknuo i dobru suradnju sa znanstvenicima i profesorima sveučilišta u Osijeku, koji će se također uključiti u stručno-znanstveni skup te će govoriti o kakvoći i vrijednostima mesa crne slavonske svinje ali i začina koji se koriste u proizvodnji, pokazati laboratorijske analize te iskustva znanstvenika u području nutricionizma i medicine.

Turopoljske svinje Degustacija suhomesnatih proizvoda Špek turopoljske svinje vole i Barišić i Bandić

- U cijelosti se borimo za napredak poljoprivredne proizvodnje u našoj županiji kao i za skraćivanje lanca opskrbe, kako bi proizvodi mogli biti na izravan način dostupni kupcima. Nastojimo da se projekti financiraju putem EU fondova. Naš cilj je kvalitetan proizvod, a ne industrijska proizvodnja i za to imamo sve uvjete  rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.