Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 27 pregleda
Razvoj i napredak

Flego: Istra želi i dalje promovirati svoje specifičnosti i regionalni identitet

Valter Flego
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Istarski župan najavio je da će u sljedećem razdoblju nastojanja Istarske županije biti usmjerena prema daljnjem uvođenju širokopojasnog pristupa internetu, razvoju tzv. čistog prometa, poticanju STEM obrazovanja, izvrsnosti u turizmu i razvoju bio-regije

Istarski župan Valter Flego rekao je u četvrtak na sjednici gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore u Rapcu da Istra i dalje želi čuvati i promovirati svoje specifičnosti i regionalni identitet. 

"Istra po mnogim pokazateljima prednjači u Hrvatskoj, čime smo itekako zadovoljni jer je svaki uspjeh potvrda da smo izabrali ispravan put razvoja i napretka. Međutim, smatram kako je ključno razmišljati o našoj budućnosti i budućnosti naše djece jer se danas više nego ikad svijet susreće s brojnim izazovima koji su prvenstveno posljedica globalizacije, kapitalizma, brzorastućega tehnološkog napretka i prijetnja koje se tiču sigurnosti, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa", ocijenio je Flego i dodao da će ta pitanja s kojima se svi moraju uhvatiti u koštac "uvelike odrediti naše sutra". 

"Na nama je odgovornost da nastavimo razvijati uspješnu regiju, regiju po mjeri svakog građanina. Za neke je stvari dovoljno osvrnuti se na primjere dobre prakse najrazvijenijih europskih regija te ih primijeniti kod nas jer su najrazvijenije europske regije u korak s digitalnom revolucijom te se sve više okreću tzv. pametnim rješenjima", istaknuo je župan Flego.

Dodao je kako "pametni gradovi i regije teže prema cjelovitome i održivom razvoju, visokoj kvaliteti ljudskog života, ali i znatno većoj razini odnosa prema prirodnoj okolini". Najavio je da će u sljedećem razdoblju nastojanja Istarske županije biti usmjerena prema daljnjem uvođenju širokopojasnog pristupa internetu, razvoju tzv. čistog prometa, poticanju STEM obrazovanja, izvrsnosti u turizmu i razvoju bio-regije.

"Provodit ćemo konkretne i dugoročne mjere kojima ćemo osigurati ekološki, društveno i gospodarski stabilno okruženje za sadašnje i buduće naraštaje", rekao je Flego, ističući da će se i dalje neumorno zauzimati za fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju.

"Znamo i možemo bolje upravljati svojim razvojem od trome, spore i neučinkovite države, a posla i odgovornosti se nikad nismo bojali. No, ono što želim posebno naglasiti je kako smatram da nas prijedlog novog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave vodi u krivom smjeru. Moramo odlučiti želimo li razvojne i jake, europske, ili nazadne i neučinkovite regije. Prijedlog zakona, ako prođe, neće usporiti samo Istru, nego i cijelu Hrvatsku", poručio je Flego. 

Na sjednici je predstavljena studija "Ekonomski i demografski pokazatelji, trendovi i gospodarski potencijal županije", utemeljena je na publikaciji Hrvatske gospodarske komore "Županije - razvojna raznolikost i gospodarski potencijali" te je istaknuto kako je po indeksu gospodarske snage te komore Istarska županija najrazvijenija, odmah nakon grada Zagreba.