Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
zadovoljstvo porukom predsjednice

Flego: Vjerujem da smo konačno svi uvidjeli potrebu decentralizacije Hrvatske

Valter Flego
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Istarska županija u prvih šest mjeseci za četiri-pet velikih projekata koji se odnose na navodnjavanje, Dnevnu bolnicu i studentski kampus dobila više od 250 milijuna bespovratnih kuna što je više od cijeloga  godišnjeg proračuna Istarske županije

Istarski župan Valter Flego izrazio je danas zadovoljstvo zbog poruke koju je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila hrvatskoj Vladi o potrebi decentralizacije Hrvatske, te ustvrdila da županijama, gradovima i općinama treba konačno dati više funkcionalne i financijske samostalnosti, a uvjeren je i da su sada konačno svi uvidjeli potrebu spuštanja ovlasti i odgovornosti na niže razine.

Na konferenciji za novinare održanoj u Puli župan Flego podsjetio je da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na sjednici županijske skupštine u Pazinu u ponedjeljak izrazila i "žaljenje što su sve hrvatske vlade do sada samo formalno isticale decentralizaciju kao politički cilj, ali se u tome nismo gotovo ni pomaknuli". Dodao je kako su te riječi hrvatske predsjednice nazočni tada popratili pljeskom.  

Poruka predsjednice optimistična

"Upravo nam ova poruka predsjednice daje optimizam, te vjerujem da je došao kraj života u precentraliziranoj Hrvatskoj - jednoj od najcentraliziranijih država.", istaknuo je Flego. Smatra kako je očigledno da "i predsjednica prepoznaje sve dobro što radimo, odnosno prepoznaje činjenicu da, ako neki posao radi županija, grad ili općina taj se posao ažurnije, brže, jeftinije i transparentnije obavlja, nego kada to isto radi država". Uvjeren je i da su  sada konačno svi  uvidjeli potrebu spuštanja ovlasti i odgovornosti na niže razine.

"Radujem se takvoj najavi te očekujem da Vlada shvati njezinu poruku. To je prvi put da je predsjednica tako jasno i nedvosmisleno poručila kako treba decentralizirati Hrvatsku. To je jaka poruka Vladi te mi je stoga drago što je predsjednica svoj govor u Pazinu završila velikom potporom Istri i našim nastojanjima da je s jedne strane više ovlasti ali s druge strane i odgovornosti u našim rukama za upravljanje svojim razvojem", istaknuo je istarski župan Valter Flego.

Flego vjeruje da će i Vlada to razumjeti te tako postupati s obzirom da se u sljedećoj godini najavljuju izmjene brojnih zakona te zato što je to, ustvrdio je, "dobro za sve, za Istru, za BDP, ali i za Hrvatsku".  

Izvijestio je i da je Istarska županija u prvih šest mjeseci za četiri-pet velikih projekata koji se odnose na navodnjavanje, Dnevnu bolnicu i studentski kampus dobila više od 250 milijuna bespovratnih kuna što je, kako je rekao više od cijeloga  godišnjeg proračuna Istarske županije".

"To je rezultat našeg rada ali i smjera kojim želimo i ubuduće ići. Nadam se da u tome naš indeks razvijenosti neće zakočiti" - zaključio je istarski župan Valter Flego.