Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 44 pregleda
izložba hrane i pića Histria

Flego: Želimo biti prva antioksidans regija na svijetu

Histria
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
U Gastro kutku predstavit će se šest istarskih manifestacija - Festival pašte u Žminju, Festival ljekovitog bilja u Kršanu, Vinistra iz Poreča, Vodnjanska špaleta iz Vodnjana, Festival terana i tartufa iz Motovuna i Festival sira iz Svetvinčenta

U Domu hrvatskih branitelja danas počinje 24. po redu izložba hrane i pića Histria, a u svome najnovijem izdanju donosi i jedan novitet - Gastro kutak. 24. Histria posvećena je ekološkoj proizvodnji i ponudi, a već tradicionalno, na izložbi su posebno zastupljeni 'Novi proizvodi' - proizvodi koji se po prvi put predstavljaju na izložbi ili po prvi put stavljaju u prodaju, a koji nisu na tržištu dulje od godine dana.

U tri dana održavanja manifestacije posjetiteljima će se predstaviti čak 73 proizvođača od čega će 36 proizvođača predstaviti ukupno 64 nova proizvoda, koja su na tržištu manje od godine dana i prvi se puta predstavljaju na nekom od sajmova.

"Ove je godine novost u tome što se u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule organizira i predstavlja gastro manifestacija manjih lokalnih jedinica Istre u posezoni i predsezoni. Tako će se u svojevrsnom Gastro kutku u dvorištu Doma branitelja predstaviti šest istarskih manifestacija - Festival pašte u Žminju, Festival ljekovitog bilja u Kršanu, Vinistra iz Poreča, Vodnjanska špaleta iz Vodnjana, Festival terana i tartufa iz Motovuna i Festival sira iz Svetvinčenta", kazala je direktorica TZ-a Cinkopan Korotaj.

Župan Valter Flego se osvrnuo na manifestacije koje će biti predstavljanje u Gastro kutku, a koju su rezultat jednog dugogodišnjeg, sustavnog rada.

"Istra je nedavno, po drugi put, proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu po izboru uglednog vodiča Flos Olei, a isto tako i najboljom vinskom regijom prema odluci švedske udruge Munskänkarna", naglasio je župan Flego podsjetivši i na nedavno održan 2. Istria Gourmet Festival.

Foto: Dusko Marusic/Pixsell

"Želimo biti prva antioksidans regija na svijetu zahvaljujući savršenim namirnicama, odnosno kvaliteti naših autohtonih poljoprivrednih proizvoda, koje želimo koristiti u našim jelima. Logičan nastavak svega toga su gastro manifestacije koje se održavaju diljem Istre", rekao je istarski župan.

Gradonačelnik Miletić istaknuo je kako u današnjem globaliziranom svijetu, turizam sve više predstavlja želju za doživljajem, bilo da je riječ o prirodnim ljepotama, klimi, ili o gastro okusu.

"Histria promovira naše proizvode, koji su doista kvalitetni što treba naglašavati i promovirati. Upravo je jedan od motiva dolaska u našu županiju, pa tako i u naš grad, želja za doživljajem nečeg izvornog", kazao je pulski gradonačelnik, izvijestili su iz Županije.