Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Europski odbor regija o migracijama

Flego: Žica nije rješenje, već su to solidarnost prema migrantima te sigurnost građana

Valter Flego
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Kako bolje upravljati izbjegličkim tokovima i zakonitim migracijama na terenu bila je središnja tema plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija koje se održalo 7. i 8. prosinca, u Bruxellesu

Lokalnim i regionalnim čelnicima, među kojima je i istarski župan Valter Flego, su se pridružili i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans te europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Župan Flego je još jednom ponovio kako postavljanje žica nije rješenje, već su to solidarnost prema migrantima te odgovornost i sigurnost građana.

- Izuzetno je važna sinergija regija i država, kao i partnerstvo EU zemalja i Turske po pitanju migranta. Regije moraju djelovati zajednički kako bi osigurale sredstva potrebna kako za zaštitu granica i građana, tako i za pružanje adekvatne pomoći imigrantima - naglasio je župan Flego pojašnjavajući kako je taj zahtjev Odbor regija uputio i Europskoj komisiji koja trenutno planira proračun za 2017. godinu, priopćili su iz Istarske županije.

Prilikom zasjedanja, Europski odbor regija predstavio je svoje viđenje prijedloga EU-a za reformu sustava azila, poboljšanje kanala za zakonite migracije u Europu te integraciju imigranata.