Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Vukovarsko-srijemska županija nastavlja s ulaganjima u obnovljive izvore energije

Fotonaponska elektrana donijet će velike uštede u potrošnji struje Srednjoj školi Ilok

Foto: Eko-sustav
Ukupna snaga instalirane elektrane iznosi 52,8 kW, koju proizvodi ukupno 176 fotonaponskih modula snage 300 W

Vukovarsko-srijemska županija jedna je od županija koje kontinuirano ulažu u obnovljive izvore energije u sklopu projekata na školskim objektima, što se vidi iz niza provedenih projekata. Riječ je o znatnim ulaganjima pa je broj dosad uključenih objekata ograničen. No najavljuje se da će ovaj projekt biti nastavljen s ciljem da sve školske ustanove dobiju bolje i kvalitetnije uvjete za rad.

SASTANAK S PARTNERIMA IZ FONDA “EVROPSKI POSLOVI” Zajedno do sredstava iz EU fondova

Uređeni i ljepši

Poslije provedenih radova školski objekti uz znatne uštede električne energije dobivaju i uređeniji i ljepši izgled, što je od iznimne važnosti za učenike i zaposlenike. Uz to bilježe se i znatno manje emisije CO2, što je u vrijeme kada se sve više pazi na okoliš od iznimne važnosti.

Iz tvrtke Eko-sustav d.o.o. iz Vukovara, kojoj je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, informirali su o projektima na školskim objektima koje su proveli. Među ostalim montirali su fotonaponsku elektranu na krovište sportske dvorane Srednje škole Ilok, koja je namijenjena potrošnji ove školske ustanove. Ukupna snaga instalirane elektrane iznosi 52,8 kW, koju proizvodi ukupno 176 fotonaponskih modula snage 300 W. Inače, godišnja potrošnja Srednje škole Ilok iznosi 65.000 kWh, a predviđa se da će godišnja proizvodnja zahvaljujući navedenoj elektrani doseći do 60.778 kW godišnje.

– Elektrana u potpunosti ispunjava očekivanja te bi, prema izračunima, Srednja škola Ilok iz mreže opskrbljivača trebala preuzimati samo 4222 kW godišnje, odnosno ostvariti uštedu do čak 93% u odnosu na trenutačnu potrošnju – navode iz Eko-sustava.

Razlika sredstava koja je dosad bila uplaćivana za potrošnju električne energije moći će biti iskorištena za neke druge projekte, kao i za daljnje poboljšanje kvalitete nastave. Kada se zbroje uštede na školskim objektima, radi se o znatnim sredstvima pa će i proračun županije, koja je osnivač srednjih škola, to osjetiti. Iz Eko-sustava dodaju i kako se ugradnjom fotonaponske elektrane ostvaruje i sekundarni učinak ovakve investicije, a to je otpornost na porast cijena energenata, jer škola gotovo u cijelosti pokriva vlastitu potrošnju. Tako ovu školu neće toliko pogoditi čimbenici koji utječu na porast cijene električne energije i ostalih energenata.

Pobjednike projekta Moja.hr primio župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić Saul Tikvić iz Vinkovaca snimio najbolji film o Vukovarsko-srijemskoj županiji

Utjecaj na okoliš

Uz uštede u potrošnji električne energije predviđeno je i smanjenje emisija CO2 od 14.283 kilograma godišnje, čime se uvelike smanjuje negativan utjecaj na okoliš u odnosu na energiju iz neobnovljivih izvora.

Ukupna cijena investicije iznosila je više od 550 tisuća kuna, od čega je čak 80% investicije sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostatak investicije financiran je sredstvima Vukovarsko-srijemske županije bez kojih sam projekt ne bi mogao biti realiziran