Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
NERASKIDIVE VEZE VIRA I SLOVENIJE

Gosti iz Slovenije u 2018. ostvarili najveći broj noćenja među turistima iz inozemstva

Foto: Općina Vir
Na otoku kuće za odmor imaju brojni poznati slovenski sportaši poput nogometnog reprezentativca Roberta Berića i jedriličarskog olimpijca Franca Najdiča, a slavni skijaški skakač Robert Kranjec svoje je ljeto i odmor uoči Olimpijskih igara proveo na Viru

– Šarmu virske turističke ponude na Alpe Adria turističkom sajmu u Ljubljani nisu odoljeli ministar turizma Gari Cappelli i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani Metka Bradetić – istaknuli su s Vira druženje Virana s ministrom Cappellijem i direktoricom Bradetić koje se dogodilo na najvažnijem slovenskom turističkom sajmu

Sve se odvijalo uoči prezentacije otoka Vira, njegovih ljepota i turističke ponude u ljubljanskom Exhibition and Convention centru.

Vir U tijeku veliki projekti komunalne infrastrukture Načelnik Kapović: U 2025. cijeli će Vir biti potpuno uređen otok

– Ministru Cappelliju darovali smo proizvode iz marketinške kampanje – I love Vir, upoznali ga s našim aktivnostima te se s njim i direktoricom Bradetić, koja je dugogodišnja prijateljica otoka Vira, ugodno družili – izjavio je Srđan Liverić iz virske destinacijske kompanije Vir turizam.

– Gosti iz Slovenije u 2018. godini ostvarili su najveći broj noćenja među turistima iz inozemstva. Tako je prošle turističke godine na Viru ostvareno čak 280.857 noćenja slovenskih gostiju uz rast od 27,5 posto (220.206 u 2017.), dok je turističke dolaske ostvarilo 18.292 turista iz Slovenije, također uz rast od 21,7 posto (u 2017. bilo je 15.037 dolazaka). U apsolutnim brojkama Slovenci su prvi strani gosti po noćenjima s 24,1 posto od svih noćenja stranaca te 11,1 posto od svih noćenja na otoku, dok su po dolascima drugi iza Mađara.

Župan Božidar Longin Otvoreni proračun Od programa u turizmu Zadarska županija ulaže najviše u program Hercultour

U ukupnim dolascima stranaca gosti iz Slovenije sudjelovali su s 16,2 posto, dok su u ukupnom prometu izraženom turističkim dolascima sudjelovali s 11,8 posto. No više od statistike o neraskidivoj vezi Slovenije i Hrvatske, odnosno slovenskih turista i otoka Vira, govore nebrojeni prijateljski odnosi te obiteljske, sportske i kulturne veze koje postoje. Na otoku Viru kuće za odmor tako imaju brojni poznati slovenski sportaši poput nogometnog profesionalca i reprezentativca Slovenije Roberta Berića i jedriličarskog olimpijca Franca Najdiča, a i slavni skijaški skakač i svjetski prvak Robert Kranjec svoje ljeto i odmor uoči Olimpijskih igara proveo je na Viru, naglasili su s Vira.