Izbornik
Naslovnica Županije Istarska 4264 pregleda
Istarsko selo Završje

'Robinu Hoodu' naplatili gostovanje, novcem obnavljaju srednjovjekovni kaštel

U mjestu Završje u Istri
1/5
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Produkcija filma "Robin Hood: Origins" je prije samog snimanja uredila tisuću kvadrata parkiralištra, stepenište crkve, popločali su ulicu, ali i sredili zidove kuća uz samu cestu. U općinsku blagajnu uplatili su i 100.000 kuna

Dvodnevni boravak ekipe filmskog hita "Robin Hood: Origins" istarsko selo Završje kod Grožnjana dobro je naplatilo. Osim promocije svog mjesta, u kojem su se u srijedu i četvrtak snimali početni kadrovi filma, Završje je dobilo uređeni parking, obnovljena je lokalna crkva, a općinska blagajna bogatija je za 100.000 kuna.

- Iako je snimanje trajalo samo dva dana, pripreme su počele još u veljači. Uredili su oko tisuću kvadrata parkirališta, stepenište naše crkve, popločali su ulicu, ali i sredili zidove kuća uz samu cestu. Naplatili smo im i 100.000 kuna za korištenje javnog prostora, odnosno za najam dvorane u kulturnom centru. Novac ćemo iskoristiti na obnovu cijele stolarije na Kaštelu Kontarini - kaže zadovoljno načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz. Sve skupa filmska ekipa na dva dana snimanja u Završju, procjenjuje načelnik općine, potrošila je oko 380.000 kuna.

Selo Završje u filmu je glumilo rodni grad Robina Hooda, koji na povratku nalazi spaljenu rodnu kuću, te se odlučuje obračunati sa zloglasnim šerifom od Nottinghama.

Dolaze i na Pag

- Iako je ekipa tu provela dva dana, snimljene su samo tri minute filma, no vraćaju se opet u travnju kad se malo zazaleni. Okolica mjesta glumit će Sherwoodsku šumu, a prvi sukob između Robina Hooda i šerifa od Nottinghama snimat će se na mostu kod Parenzane. U međuvremenu idu u Mađarsku, a snimat će i na još jednoj lokaciji u Hrvatskoj i to na Pagu - otkriva Stocovaz.

Glavnim glumcima, Taronu Egertonu, Jamieu Foxxu i Jamieu Dornanu, na snimanju se nije moglo prići, no načelnik općine hvali se kako se jučer susreo s producentom i redateljem filma.

- Rekli su mi kako su prošli cijelu Europu kako bi našli ovako nešto i jedino kod nas pronašli su ovako očuvana mjesta koja vjerno mogu dočarati srednji vijek - kaže Stocovaz. Osim Robina Hooda, otkriva načelnik, ovo idilično mjesto bit će najvjerojatnije filmska kulisa za još jedan film strane produkcije, a radi se o filmu Romeo i Julija.