Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Završena energetska obnova škole i dvorane u Garešnici, najvrednije u RH

Gotov još jedan europski projekt vrijedan 11 milijuna kuna

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Nakon što je energetska obnova završila, Županija će iz svojih sredstava financirati dodatne radove, ali i opremit će osnovnu školu u Garešnici novim namještajem

Završna konferencija europskog projekta energetske obnove Osnovne škole Garešnica i školsko-sportske dvorane otkrila je novo velebno zdanje čija je obnova bila vrijedna čak 11 milijuna kuna.

Nevrijeme Elementarna nepogoda od tuče u Velikoj Pisanici

Projekti vrijedni 600 mil. kn

Najveća je ovo energetska obnova škole u Republici Hrvatskoj te je samo jedna od 44 školske zgrade koje se obnavljaju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je ujedno i osnivač ovih objekata. Župan Damir Bajs i sam je sudjelovao na završnoj konferenciji istaknuvši da je ova obnova dokaz da je Županija maksimalno iskoristila mogućnosti koje pružaju europski fondovi.

– Ulaskom u Europsku uniju, mi smo mogućnosti koje su nam dane pokušali iskoristiti na najbolji mogući način. Nadam se da smo mi ispunili ono što smo predvidjeli i da smo povukli sredstva koliko je to god bilo moguće. Prije šest godina Županija je imala samo jedan projekt, a ovog trenutka Bjelovarsko-bilogorska županija i njezine ustanove imaju otprilike 600 milijuna kuna potpisanih ugovora vezanih uz fondove EU. Moram reći da smo poseban naglasak stavili na školstvo i trenutačno smo vodeća županija u Hrvatskoj gledajući na veličinu povučenih sredstava za školstvo što će u konačnici iznositi 160 milijuna kuna. Naš cilj je jednostavan, da kroz sredstva koja su nam odobrena napravimo iskorak. Kada govorimo o Hrvatskoj kao zemlji znanja, to lijepo zvuči, ali treba napraviti preduvjete. Mi ulažemo kao Županija u znanje, primjerice kroz Centre izvrsnosti, regionalni Centar kompetentnosti u Medicinskoj školi Bjelovar, ali uz ulaganje u naše učenike, mentore i profesore moramo ulagati i u uvjete. Kada govorimo o ovoj školi u Garešnici, to je lijepi primjer. Prije godinu dana našli smo se ovdje na početnoj konferenciji, a sada, evo, završavamo taj projekt. Ovo je škola koja ima tradiciju, ali moramo imati i pogled prema budućnosti. Ovdje u vašoj školi ovo je jedno od najvećih ulaganja u županiji u osnovno školstvo, 11 milijuna kuna za sada, ali je to i jedno od najvećih ulaganja u školstvo u RH – naglasio je župan Bajs.

Najveći iznos do sada Za programe braniteljskih udruga 350.000 kuna

Manji režijski troškovi

Kompletnom obnovom ove školske zgrade čak će 500 učenika uživati u daleko boljim uvjetima školovanja, a zasigurno će se olakšati i rad nastavnika. Realizacijom projekta uvelike će se smanjiti i režijski troškovi i troškovi održavanja zgrade i pripadajuće školsko-sportske dvorane pa će samim time ostati više sredstava za ulaganje u opremanje škole i dogradnju nadstandarda za učenike, učitelje i nastavnike. Također, nakon što je energetska obnova završila, Županija će iz svojih sredstava financirati dodatne radove, ali i opremit će osnovnu školu u Garešnici novim namještajem.

– U ime Vijeća roditelja zahvaljujem Županiji i županu, izvođačima, ravnatelju, svim djelatnicima škole i svima koji su na bilo koji način doprinijeli energetskoj obnovi naše Osnovne škole. Zbog njihova uloženog truda i zalaganja škola je dobila sasvim novo ruho i zasjala u punom sjaju. Ovi poboljšani uvjeti rada glavni su preduvjet stjecanja novih kompetencija i u tom smislu još jednom zahvaljujem Županiji i županu koji su prepoznali da je ulaganje u obrazovanje ulog direktno u našu budućnost – istaknula je Margareta Miloš, članica Vijeća roditelja Osnovne škole Garešnica. 

Sjednica Gradskog vijeća Do kraja ljeta završit će se novi rotor u Garešnici Ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu Nova dijagnostička i tehnička oprema za 62 ordinacije na području županije