Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izmjene županijskog proračuna – osiguran novac za ublažavanje posljedica pandemije

Gotovo 17 milijuna kuna za potpore gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Riječ je o 17 milijuna kuna ukupno, od čega 11,2 milijuna kuna odlazi na potpore u gospodarstvu, 3,8 na potpore u poljoprivredi te 1,7 na potpore u turizmu, kulturi i sportu

Na sjednici Županijske skupštine Osječko-baranjske županije vijećnici su prihvatili prijedlog izmjena i dopuna proračuna čime se osiguravaju sredstva za pomoć gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu uslijed epidemije koronavirusa.

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku uređene ordinacije Doma zdravlja OBŽ-a Sve specijalističke ordinacije dentalne medicine odsad su na jednom mjestu

Pomoć OPG-ovima

Riječ je o gotovo 17 milijuna kuna ukupno, od čega 11,2 milijuna kuna odlazi na potpore u gospodarstvu, 3,8 na potpore u poljoprivredi te 1,7 na potpore u turizmu, kulturi i sportu.

– Osječko-baranjska županija svojim je mjerama učinila svojevrsnu nadogradnju nacionalnih mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije. Svaki dio Hrvatske ima svoje posebnosti, naša su OPG-ovi u turizmu koji nisu bili obuhvaćeni ovim mjerama. Upravo smo za njih prvi put otvorili potpore unutar našeg Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport – rekao je župan Ivan Anušić.

Foto: Osječko-baranjska županija

Županija je od početka pandemije provodila određene aktivnosti pomoći poduzetnicima, od moratorija na poduzetničke kredite u kojima Županija subvencionira kamatu, reprograma postojećih kredita, investicijskih kredita s 0 posto kamate, pa do povoljnih kredita za održavanje likvidnosti. Iz Županije ističu i da se protekle tri godine sustavno povećavaju sredstva za razvoj poduzetništva i obrtništva. Ona su tako 2017. iznosila 4,2 milijuna kuna, iduće godine 6,2 milijuna kuna, dok je prošle godine taj iznos povišen na 8,6 milijuna kuna. Ovogodišnja izdvajanja u iznosu od 11,2 milijuna kuna najveća su do sada.

Investicija vrijedna 16,2 milijuna kuna Otvorena višenamjenska akumulacija Kešinci

Projekt novog KBC-a

Unatoč pandemiji, ni investicije na području županije nisu stale pa je tako župan Anušić na sjednici izvijestio i o projektu novog KBC-a Osijek.

– U tijeku je odabir pružatelja usluge za izradu studije izvedivosti, završava se postupak nabave velike vrijednosti te se u isto vrijeme rješava i darivanje zemljišta. Tijekom sljedećih godinu dana u planu nam je imati pripremljenu dokumentaciju, kako bismo tijekom 2022. godine mogli započeti s gradnjom novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. Za dokumentaciju je osigurano 35 milijuna kuna – rekao je Anušić.

Županijska je skupština usvojila i prijedlog zaključka o prihvaćanju prijedloga ugovora o suradnji na provedbi projekta dogradnje nastavno-sportske dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže u Čepinu. Riječ je o nastavno-sportskoj dvorani u kojoj će osim održavanja nastave tjelesnog odgoja svoj prostor pronaći i brojne čepinske sportske udruge i klubovi.

bolja zdravstvena skrb Obnovljen Dom zdravlja OBŽ-a u Donjem Miholjcu