Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Dosad je ovaj model preuzelo 9 gradova i županija

'Građanski odgoj' i u Krapinsko-zagorskoj županiji

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Župan Kolar je rekao kako je u njihovim školama bilo pojedinačnih aktivnosti na temu građanskog odgoja, ali da sada s tim kreću sustavno

Krapinsko-zagorska županija pridružila se županijama i gradovima u kojima se provodi izvannastavna aktivnost "Građanski odgoj" s kojom su prve počele škole u Rijeci, a kojom se kod učenika razvijaju općeljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštivanju ljudskih prava.

GOING GLOBAL LIVE Županije sjeverozapadne Hrvatske zajedno na gospodarskom sajmu u Londonu

 U Krapini su u ponedjeljak sporazum o suradnji Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke na provedbi nastave "Građanskog odgoja i obrazovanja" u osnovnim školama potpisali župan Željko Kolar i gradonačelnik Vojko Obersnel.

 Riječki gradonačelnik je istaknuo kako je model preuzelo devet gradova i županija te jedna osnovna škola na vlastitu inicijativu - Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek, Opatija, kao i Istarska, Primorsko-goranska županija te od danas i Krapinsko-zagorska županija te Osnovna škola Ludina iz Sisačko-moslavačke županije.

 "Dosta je indikativno kad pogledate popis gradova i županija koje su se odlučile na ovakav iskorak da je to teško ne komentirati s političkog aspekta. Iako mi nije jasno zašto je tome tako, jer program građanskog odgoja u sebi stvarno ne sadrži nikakve političke komponente koje bi nekome trebale smetati“, rekao je Obersnel.

humanitarna akcija Tisuću kuglica dobrih želja čeka svoje vlasnike

 Dodao je kako su čekali da se građanski odgoj uvede s državne razine, ali kako nije, odlučili su ga uvesti sami. Obersnel je napomenuo da su program i udžbenike pripremali stručnjaci te da je projekt prepoznat i od strane Europske komisije, koja je riječki model posebno istaknula u svom izvještaju 2018. godine.

Župan Kolar je rekao kako je u njihovim školama bilo pojedinačnih aktivnosti na temu građanskog odgoja, ali da sada s tim kreću sustavno.

Ono što radi Rijeka trebala je odrađivati država 

 "Ono što sad radi Grad Rijeka, to je trebala odrađivati država. Polagano se svi uključujemo u taj vlak kojem je lokomotiva Grad Rijeka i vjerujem da kad stvorimo jednu kritičnu masu nas županija i drugih većih gradova koji će se uključiti, da će onda Vlada i resorno ministarstvo morati reagirati i to uvesti kao izvanškolsku ili izvannastavnu aktivnost“, kazao je Kolar.

Dan hrvatskih knjižnica Priznanje Knjižnica godine dodijeljeno Gradskoj knjižnici Rijeka

 Istaknuo je kako su Hrvatskoj "mnoge stvari nisu normalne", te da je ovo "samo jedan kotačić da stvari postaju normalnije".

 Pročelnica riječkog gradskog Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj napomenula je da su krenuli s 35 nastavnih sati odnosno jednim satom tjedno, no da je interes učenika nakon toga bio na udvostručenju satnice. Istaknula je da se nastava provodi kroz radionički tip uz puno terenske nastave, a izvannastavne aktivnosti organizirane su prije ili odmah nakon nastave.

 Građanski odgoj i obrazovanje značajno pridonosi i uspješno promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvija općeljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštivanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.