Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Započeli radovi na sanaciji i uređenju spomenika kulture vrijedni 5,8 milijuna kuna

Gradina dobiva novu ljetnu pozornicu sa 760 sjedećih mjesta

1/2
Foto: Grad Solin
Utvrda je sagrađena u kasnom srednjem vijeku na desnoj obali rijeke Jadro, 250 m sjeveroistočno od župne crkve Gospe od Otoka. Zaštićena je kao spomenik kulture

U sklopu projekta „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“ započeli su radovi na sanaciji i uređenju utvrde Gradina u Solinu. Vrijednost radova je 5,800.000 kuna bez PDV-a, a projekt se financira sredstvima EU u sklopu projekta “Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split”. Grad Solin je nositelj projekta za cijelu aglomeraciju.

Turistička zajednica grada Solina pomaže turističkom sektoru u doba pandemije Besplatna edukacija o tome kako rješavati pritužbe i komunicirati s gostima

Rok osam mjeseci

– Nakon provedene nabave i izbora izvođača, započeli su radovi na sanaciji i uređenju Gradine. Projektom sanacije i uređenja planirano je postavljanje nove sklopive pozornice, pokretne krovne konstrukcije i montažnog gledališta s oko 760 sjedećih mjesta kao i cjelokupna oprema rasvjete i razglasa pozornice. Planirana su i arheološka istraživanja, konzervacija i restauracija kula, zidova i crkvice unutar bedema kao i ambijentalno osvjetljenje lokaliteta i hortikulturno uređenje. Formirat će se i šetnica s pristupnim kulama koje će služiti kao svojevrsni vidikovci – najavio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. Planirani rok izvođenja radova s kompletnim opremanjem je osam mjeseci.

Utvrda je sagrađena u kasnom srednjem vijeku na desnoj obali rijeke Jadro, 250 m sjeveroistočno od župne crkve Gospe od Otoka. Zaštićena je kao spomenik kulture, otvorena gotovo cijele godine, a u ljetnim mjesecima služi i kao otvorena pozornica za brojne koncerte i kazališne predstave u sklopu manifestacije Solinsko kulturno ljeto. Gradina je, osim povijesnog značaja, postala sinonim suvremenog kulturno-umjetničkog života grada Solina. Pod utjecajem vremena, atmosferilija i djelovanjem neodgovornih pojedinaca građevina je dotrajala i mjestimice oštećena te će se planiranim intervencijama lokalitet obnoviti i unaprijediti.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević predstavio mjere donesene za suzbijanje posljedica krize Solin poduzetnicima podigao iznos za potporu sa 700.000 na milijun kn

Usporedo s radovima na Gradini započinje uklanjanje baraka u Zvonimirovoj ulici kao priprema za arheološka istraživanja tog područja te u konačnici gradnju novog kulturnog centra koji će biti poveznica između antičke Salone i istočnog dijela suvremenog Solina.

Radovi na uklanjanju baraka kao i radovi na sanaciji Gradove izvode se u sklopu programa “Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split”.

Opremanje ljetnih pozornica

Ovim radovima nastoji se ostvariti adekvatna prezentacija lokaliteta te revitalizacija prostora i sadržaja.

– Naše prepoznatljivo kulturno ljeto ispunjeno brojnim glazbenim, plesnim i dječjim programom zasjat će već od iduće godine u novom ruhu s još prepoznatljivijim programom u našoj Gradini koja je postala sinonim suvremenog kulturnog i zabavnog života Solina, i još sve financirano sredstvima Europske unije – poručio je Ninčević.

Solinski gradonačelnik i vijećnici dobili jamstva HC-a za realizaciju niza projekata Nadvožnjak na Širini, dodatna rampa kod Salona Malla, spojna cesta Mravince – TTTS

Cilj projekta “Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split” je revitalizacija kulturne baštine osiguranjem dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu kroz gradnju, uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica na više lokacija u sedam različitih gradova i općina. Sve ovo će pridonijeti povećanju stupnja očuvanosti i uređenja tih atrakcija, postojeće sadržaje osuvremeniti i približiti posjetiteljima, uz podizanje kvalitete prezentacija kulturne baštine i njezino dugoročno i održivo korištenje namijenjeno stanovnicima urbane aglomeracije Split, kao i svim posjetiteljima izvan tog područja.