Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Gradonačelnik Dalibor Ninčević predstavio mjere donesene za suzbijanje posljedica krize

Solin poduzetnicima podigao iznos za potporu sa 700.000 na milijun kn

1/2
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Donio sam odluku o smanjenju osnovice plaće 10% za sve zaposlenike gradske uprave, svih korisnika proračuna za tri mjeseca, a zamjenicima i sebi smanjio sam plaće za 15%, rekao je Ninčević

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević sa suradnicima je predstavio mjere za ublažavanje posljedica krize zbog pandemije koronavirusa. O donesenim mjerama su, na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade solinske gradske uprave, uz gradonačelnika Ninčevića govorili i njegovi zamjenici Ivica Rakušić i Tihomir Bečko.

Grad Solin donio niz mjera pomoći građanima i gospodarstvu, sad reže rashode Ninčević: Pročelnici analiziraju sektore i predložit će mi uštede od 25 posto

Pomoć građanima

– Bez obzira na to kako to izgledalo, ova će kriza ostaviti posljedice i na proračun Solina. U tom smjeru sam razmišljao dugo, razgovarao s kolegama i predložio uštede i mjere za pomoć poduzetnicima i građanima – rekao je Ninčević.

Sa suradnicima je sublimirao mjere u tri vrste, jedne su za održavanje stabilnosti proračuna, druge za pomoć poduzetnicima te treće za pomoć ugroženim sugrađanima. Ukupna vrijednost predviđenih mjera je oko 8 milijuna kuna.

– Donio sam odluku o smanjenju osnovice plaće 10 posto za sve zaposlenike gradske uprave, svih korisnika proračuna za tri mjeseca, a zamjenicima i sebi smanjio sam plaće za 15 posto. Obustavlja se isplata uskrsnice, regresa za godišnji odmor i božićnice – rekao je Ninčević i izrazio nadu kako će se situacija promijeniti pa će ipak moći korigirati odluke vezane za neisplatu božićnice.

Isto tako, ukinute su naknade za rad članovima upravnih vijeća, sredstva za rad političkih stranaka za 25 posto. Gradonačelnik je podsjetio kako se velika većina vijećnika odrekla svojih naknada. 

Iz mjera uštede u proračunu izdvojio je smanjenje programima udruga u visini od 50 posto iznosa, ukidaju se sve manifestacije do 30. lipnja, a ako se i uspije održati Solinsko kulturno ljeto, čemu se u Gradskoj upravi nadaju, umanjit će se barem za 30 posto. S plaćama se planira ušteda od 1,7 milijuna kuna, a smanjenjem izdvajanja za planirane programe 1,5 milijuna kuna. 

Tete na računalu Grad Solin i Dječji vrtić "Crvčak" pokreću virtualni vrtić

Zatim, odgađaju se sve nepokrenute javne nabave, osim nužnih i hitnih te za projekte financirane od EU jer su za njih osigurana sredstva iz fondova. Donesen je niz mjera za pomoć poduzetnicima. Među njima su oslobađanje plaćanja komunalne naknade za protekle mjesece, što je potpora od oko 1,2 milijuna kuna, kao i oslobađanje plaćanja najma u poslovnim objektima u vlasništvu Grada Solina.

S druge strane, povisit će se sredstva osigurana za razvoj poduzetništva sa 700.000 kuna na milijun kuna i to za ponovno zapošljavanje, otvaranje obrta, za novoosnovane tvrtke i slično. Što se tiče pomoći građanima, oslobođeni su roditelji ili skrbnici participacije u cijeni vrtića dok traju mjere, što je potpora od 1,23 milijuna kuna, također oslobađaju se plaćanja komunalne naknade građani koji su ostali bez posla za vrijeme pandemije.

Ukinuto plaćanje parkinga

Osim toga, ukinuto je plaćanje parkinga na svim javnim parkiralištima od 22. ožujka do 15. svibnja. Ova potpora vrijedna je oko 350.000 kuna. Ostala socijalna davanja za pronatalitetne mjere, poput mjesečne isplate obiteljima s četvero i više djece, subvencioniranje porodiljskog dopusta i isplate stipendija se nastavljaju.

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević prebolio je koronu i ovo je njegov prvi susret s novinarima nakon što se nedavno vratio na posao. Trebalo je ukupno 36 dana da bude potvrđeno kako je “dvostruko negativan”. Prvi test, nakon 26 dana, nije jednoznačno pokazao kako je prebolio virus pa je morao čekati novo testiranje.

Solinski gradonačelnik i vijećnici dobili jamstva HC-a za realizaciju niza projekata Nadvožnjak na Širini, dodatna rampa kod Salona Malla, spojna cesta Mravince – TTTS

– Osjećao sam se dobro, moram priznati da mi je bilo teško čekati potvrdu, tempirao sam se na prvi test i očekivao potvrdu. Strpio sam se i ponovio dva puta test nakon desetak dana i  sada je sve u redu – izjavio je Ninčević.

 Imao je sreću, simptomi mu nisu bili jaki, imao je blago povišenu temperaturu i glavobolje, bez težih respiratornih problema.