Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Potpisan sporazum Županije i Sveučilišta u Zagrebu

Gradit će se studentski dom u Petrinji kapaciteta 70 ležaja

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Na Učiteljskom fakultetu je 256 studenata koji žive izvan Petrinje i Siska

Petrinja će uskoro dobiti studentski dom. Sporazum o gradnji studentskog doma potpisali su u Sisku župan Ivo Žinić te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Planirana je gradnja doma na tri etaže, s ukupno 70 ležaja, koji će se nalaziti pokraj Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Vojna bolnica grad karlovac Stara vojna bolnica postaje studentski dom

– Sisačko-moslavačka županija će, prema sporazumu, izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju, a Sveučilište u Zagrebu i Učiteljski fakultet će biti aplikanti na natječaje za fondove EU.

Očekujemo da će projekt koštati oko 20 milijuna kuna. Osim što će imati smještajne kapacitete, što je primarno, doći će do proširenja i kvalitetnije studentske menze u samom Domu – rekao je župan Žinić (na slici) napomenuvši da na Učiteljskom fakultetu u Petrinji studira više od 500 studenata od kojih je 322 redovnih.

Kvalitetnije studiranje

– Od toga 256 studenata putuje jer nisu s područja Petrinje ili Siska, što znači da su potrebe za smještajem velike. Studenti su sada u privatnom smještaju i gradnjom studentskog doma unaprijedit ćemo kvalitetu studiranja.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Konkretiziranje ovog projekta je početak kvalitetnije suradnje sa Sveučilištem te očekujemo da ćemo surađivati i na uređenju našeg Znanstveno-kulturno-obrazovnog centra u Sisku gdje ćemo pokušati dovesti i nove studije. Osim Metalurškog i Učiteljskog fakulteta, ima potrebe i za drugim studijima koji bi mogli biti ovdje smješteni – dodao je Žinić koji se nada da bi gradnja petrinjskog studentskog doma mogla biti završena za dvije godine.

Fakulteti s dugom tradicijom

Na Učiteljskom fakultetu ističu da je studentski dom prijeko potreban, jer je Odsjek u Petrinji sa svojih 545 redovnih i izvanrednih studenata jedan od većih fakulteta u odnosu na neke druge sastavnice Sveučilišta.

Grad na Kupi jedinstvena cjelina Petrinjskih deset projekata “Grada na Kupi” koji će se financirati iz europskih fondova

– Ovo je projekt od velike važnosti ne samo za Petrinju i SMŽ, nego i za cijelu Hrvatsku jer iz cijele Hrvatske dolaze studenti na naš odsjek. Već smo ponavljali koliko je ovaj naš kraj u ratu stradao, sama gradnja tih kapitalnih objekata pomaže revitalizaciji našeg kraja – rekao je prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Učiteljskog fakulteta u Petrinji Marko Badrić.

– Sveučilište u Zagrebu jako se brine o takozvanim malim fakultetima kao što su Učiteljski fakultet u Petrinji i Metalurški fakultet u Sisku, koji su izvanredne kvalitete s velikom i dugom tradicijom, da im omogućimo da oni koji žele tamo studirati stvarno mogu doći tu i živjeti. To je prva pretpostavka kvalitetnog obrazovanja – rekao je rektor Boras napomenuvši da je ovo prvi takav konkretan sporazum koji je s jednom Županijom uspjelo ostvariti Sveučilište u Zagrebu.

Župa Bučica župa bučica Župa skuplja novac za obnovu crkve i traži pomoć građana