Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
grad karlovac

Stara vojna bolnica postaje studentski dom

Vojna bolnica
1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Na četri etaže bit 33 sobe s ukupno 105 kreveta, a Bosanski magazin trebao bi postati studentski restoran. Rok za završetak radova na domu je 2020. a za restoran 2022. godina

Zahvaljujući darovnici MORH-a karlovački Studentski centar postao je vlasnik čak 10.000 četvornih metara velike čestice na kojoj su dva bivša vojna objekta; nekadašnja vojna bolnica, te takozvani Bosanski magazin.

Parcela je u blizini Studentskog centra i idealna za njihove nove planove, proširenje kapaciteta Studentskog doma, te uređenje studentske menze i interpretacijskog centra. Iako je u Karlovcu prije nekoliko godina otvoren najmoderniji Studentski dom s čak 153 ležaja u 65 soba i tri ležaja za invalide, dom je postao pretijesan za studente, ali i posjetitelje ljeti kada se pretvara u hostel. 

'Zvijezda kao primjer održive kulturne baštine' Projekt karlovačke Zvijezde predstavljen u EU parlamentu

– Od Grada Karlovca i Županije dobili smo po 400.000 kuna za projektnu dokumentaciju uređenja vojne bolnice u studentski dom. Napravio ju je studio Agora i predložio da na četiri etaže u 33 sobe dobijemo ukupno 105 kreveta. Iduće godine tražimo izvođače radova, a dom bi trebao biti gotov do 2020. godine – kazao je Željko Šančić, ravnatelj Studentskog centra.

Smatra da bi trošak mogao biti oko 25 milijuna kuna, za što će tražiti novac fondova EU, a uložit će i vlastita sredstva. 

Na projektu SC-a surađivat će Veleučilište kojemu je cilj osigurati najbolju europsku kvalitetu svojim studentima u školovanju i boravku, te Grad i Županija. Stoga su potpisali i sporazum koji predviđa i uređenje Bosanskog magazina u studentski restoran koji bi bio otvoren i za turiste i ostale građane, i u kojem bi bio i interpretacijski centar.

Prvi slatkovodni akvarij Aquatika proslavio drugi rođendan 2. rođendan karlovačke Aquatike Postali razlog dolaska i inozemnih gostiju u Karlovac

Dokumentacija će biti gotova iduće godine, a Bosanski magazin dobit će i turistički interpretacijski centar, a bit će uređen i obližnji bastion Sv. Josipa. Sve to bit će gotovo početkom 2022.

– Na ovaj način, s obzirom na to da je lokacija pod zaštitom Ministarstva kulture, obnavljamo Zvijezdu, štitimo baštinu. Za nekoliko mjeseci moći ćemo prezentirati idejno rješenje Bosanskog magazina, kako će se uklopiti interpretacijski centar, te uređenje okoliša, između ostaloga i bastiona sv. Josipa – kazala je dožupanica Martina Furdek Hajdin.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako prije preuređenja Gradski muzej mora izmjestiti svoje stvari u Muzej na Turnju.

Franjevci 'radimo sve što je radio sv. franjo' Otvorena vrata samostana: 'Želimo se družiti s ljudima' Izložba inovacija Karlovačke inovacije na ARCA-i Svih devet inovacija dobilo nagrade - najbolji robot HS Produkta