Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
protezat će se na 135.000 kvadrata

Gradnja bolnice u Osijeku najveća investicija u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Ova županija prednjači u iznosu ugovorenih sredstava iz Projekta Slavonija, s oko 3,5 milijarde kn

Klinički bolnički centar Osijek najveći je i najznačajniji bolnički centar istočne Hrvatske kojem gravitira oko 800.000 stanovnika, a svakodnevno je u njemu oko 5000 pacijenata, zaposlenika i posjetitelja.

Energetska obnova Obnovljena bolnica podići će standard za osoblje, ali i pacijente

Kad je sagrađen 1874. u Donjem gradu uz rijeku Dravu, bio je za to doba najsuvremenija bolnica na jugoistoku Europe, a posljednjih godina intenziviraju se priče o potrebi izgradnje novog KBC-a. Od prošlog tjedna i 8. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane u Novoj Gradiški, stvoren je konkretan preduvjet za početak tog strateškog projekta za ovo područje.

Novac iz EU

Potpisan je, naime, ugovor za Pripremu strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek. Ukupna vrijednost pripreme projektno-tehničke i studijske dokumentacije je 35,2 milijuna kuna, od čega sufinanciranje novcem EU iznosi 30 milijuna kuna, dok će ostala sredstva osigurati Ministarstvo zdravstva.

Procijenjena vrijednost novog kompleksnog objekta, koji će se protezati na oko 135.000 četvornih metara, iznosi oko dvije milijarde kuna.

Oprema Zagrebačka županija donira Zagrebu Donacija 300.000 kn za opremu bolnica i poliklinika

– Postojeći KBC nije adekvatan za ove standarde pružanja zdravstvenih usluga, a ovaj ugovor vrijedan 30 milijuna kuna otvara nam vrata prema novom. Ta su sredstva osigurana za pripremu potrebne dokumentacije i osiguravanje savjetodavne pomoći u potrebnim područjima. Time ćemo doprinijeti učinkovitoj pripremi cjelokupne dokumentacije, kako bismo osigurali što kvalitetniju zdravstvenu skrb svim pacijentima koji će boraviti u novom KBC-u – istaknuo je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Uz projekt novog KBC-a, na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisana su još četiri vrijedna ugovora važna za Osječko-baranjsku županiju. Župan je, tako, potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019., u iznosu od gotovo 380.000 kuna. Za projekt Izrada dokumentacije za Gospodarski centar, odobren u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014–2020.", potpisan je ugovor o dodjeli 85 posto bespovratnih sredstava EU od ukupno 7,5 milijuna kuna koliko je projekt vrijedan.

Novi CTG uređaj Donacija Grada Vinkovaca Bolnica dobila uređaj za praćenje blizanačkih trudnoća

Potpisanim Ugovorom o tehničkoj pomoći Javnoj ustanovi Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije stvaraju se preduvjeti za rad djelatnika Agencije na svim strateškim projektima važnima za razvoj županije, ukupne vrijednosti oko 32 milijuna kuna.

Važnost navodnjavanja

Kako je na sjednici Savjeta rekao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, Osječko-baranjska županija prednjači u iznosu ugovorenih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem s oko 3,5 milijarde kuna, a novom klasifikacijom statističkih regija sve će slavonske županije imati mogućnost povlačiti i više bespovratnih sredstava iz europskih fondova.

Brodska bolnica Brodska bolnica prati europske i svjetske trendove Uz daljnje kadrovsko jačanje, Klinička bolnica više neće biti samo san

Pri tome je naglašena i važnost novih ulaganja u izgradnju hladnjača i sustava navodnjavanja.

– Upravo su sustavi navodnjavanja osnovna infrastruktura za razvoj intenzivne poljoprivrede i Osječko-baranjska županija kontinuirano radi na razvoju novih projekata te ih prijavljuje na natječaje Ministarstva. Iz istog smo razloga prijavili projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće Osijek za čije smo sufinanciranje danas potpisali ugovor. Izrada projektne dokumentacije stajat će nešto više od dva milijuna kuna, a 85 posto se sufinancira upravo iz Projekta Slavonija – istaknuo je župan Anušić.

Dolaskom nove opreme u virovitičkoj bolnici odrađivat će se ukupno 450 zahvata U Opću bolnicu Virovitica stigla oprema vrijedna više od 20 milijuna kuna Bolnica od sada nudi čak 75 novih operativnih postupaka