Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Projekt energetske učinkovitosti

Gradska knjižnica zatvorena od 1. do 14. listopada zbog obnove

Gradska knjižnica u Karlovcu
1/5
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Molimo za razumijevanje jer će Gradska knjižnica biti zatvorena za korisnike – rekla je ravnateljica Jasmina Milovčić

Zgrada karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, prva zgrada na ovom području koja je 1976. godine namjenski sagrađena za potrebe knjižnice, ovih je dana u projektu energetske obnove vrijednom čak 6,8 milijuna kuna.

Varaždin: Zgrada Vodotornja u kojem se nalazi Ured državne uprave SREDSTVA IZ EU FONDOVA Nakon 56 godina kreće obnova 'varaždinskog vodotornja'

Najmodernija u regiji

Naime, tadašnje je vodstvo Karlovca odabralo ideju Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba čiji su profesori Mladen Vodička i Dražen Juračić napravili projekt za tada najmoderniju zgradu knjižnice u ovoj regiji. Njezina gradnja bila je dio vizije razvoja novog dijela Karlovca nasuprot pruge. No od tada, zgrada nije doživjela ovako detaljnu obnovu. Osim toga, prije 12 godina sagrađen je i novi dio Gradske knjižnice, zapravo drugi dio koji je i predviđen u prvotnoj verziji.

– Knjižnica ima ukupno 3680 kvadrata, od toga u starom dijelu 1680 kvadrata prostora. Novi je moderno uređen, s novim sustavom grijanja, tako da je i stari dio morao doživjeti takvu promjenu. Iznimno se radujemo što će nam nakon energetske obnove režijski troškovi biti znatno manji, a sredstva koja ćemo time uštedjeti uložit ćemo u modernizaciju poslovanja knjižnice; poput uvođenja knjigomata, tehnologije za samozaduživanje knjiga i slične suvremene tehnologije za naše korisnike i nas djelatnike – kazala je Jasmina Milovčić, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Dodala je da je s projektantima u izradi nacrta i idejnog projekta obnove starog dijela knjižnice surađivao prof. Dražen Juračić, suautor originalnog projekta, sve kako bi se u projektu obnove zadržale karakteristike Vodičkina djela.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta koji nosi naziv Energetska obnova zgrade Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” iznosi 5,311.066,25 kuna od čega se na sufinanciranje projekta EU odnosi 2,790.864,98 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancira iznos od 1,512.120,75 kuna, a Grad Karlovac (HABOR) 2,483.706,52 kune. Ukupna je vrijednost projekta 6,786.692,25 kuna, a razdoblje provedbe je od 17. kolovoza prošle do 17. kolovoza 2020. godine.

Posao energetske obnove zgrade provodi se predviđenom dinamikom, pa u knjižnici najavljuju da će građevinski dio u cijelosti biti dovršen do početka prosinca 2019. godine.

Cilj je projekta smanjenje potrošnje energije u Gradskoj knjižnici korištenjem mjera energetske učinkovitosti čime će energetski razred biti unaprijeđen s E na A kategoriju; smanjit će se emisija CO2 za 97,27 posto i postići energetska ušteda od 193.330 kWh godišnje. Time će se svakako poboljšati i kvaliteta boravka korisnika i djelatnika knjižnice.

Karlovački hram kulture uskoro u novom ruhu Obnavlja se fasada Zorin doma, uskoro na red dolazi i pozornica

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. u okviru Poziva ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.

Uštede i niži troškovi

Niz je aktivnosti predviđeno projektom; ugradnja toplinske izolacije vanjskih zidova i ukopanih zidova podruma, zatim toplinska zaštita poda prema tlu i prema vanjskom prostoru i negrijanom prostoru, te stropa prema negrijanom prostoru.

Zamijenjena je i unutarnja rasvjeta učinkovitijom, zamijenjena je sva vanjska stolarija i svi krovni svjetlarnici, a napravljena je i nova toplinska i hidroizolacija krova.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ugrađeno je novo, najmodernije niskotemperaturno zračno grijanje i hlađenje pomoću ventilokonvektora, a bit će postavljena i automatizacija sustava grijanja i hlađenja, te upravljanja zgradom. Koristan će biti i novi sustav daljinskog očitanja potrošnje energije. Raspored prostorija, osim nove stolarije, sustava grijanja/hlađenja i rasvjete ostaje isti, ali će biti osuvremenjen.

– Prije početka obnove iz spremišta, koje je doživjelo potpuno preuređenje, iznijeli smo čak 60.000 primjeraka knjižne građe i 40.000 primjeraka periodike i pohranili ih na druge lokacije u gradu. Stoga molimo naše korisnike za razumijevanje jer će Gradska knjižnica biti zatvorena za korisnike od 1. do 14. listopada, kada otvaramo vrata knjižnice. U tom razdoblju moramo svu građu vratiti u spremište – pojašnjava ravnateljica Jasmina Milovčić.