Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovački hram kulture uskoro u novom ruhu

Obnavlja se fasada Zorin doma, uskoro na red dolazi i pozornica

1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ravnateljica Zorin doma Irena Božičević u prvoj godini mandata planira riješiti tri problema; modernizaciju pozornice, zatim problem kanalizacijske mreže te skladišnog prostora

Karlovački hram kulture, zgrada Gradskog kazališta Zorin dom koja je za potrebe Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora sagrađena 1892. godine i kasnijih godina obnavljana, ovih je dana djelomično skrivena skelama s obzirom na to da je u tijeku rekonstrukcija pročelja zgrade.

Energetska obnova zdravstvenih ustanova u županiji vrijedna 10 milijuna kuna Bolji uvjeti i pacijentima i liječnicima, a potrošnja energije 50 posto manja

Dvije faze obnove

– Zbog višegodišnjeg prokišnjavanja krovišta zgrade oštećena je fasada. Kako bismo riješili problem, 2016. godine obnovljeno je krovište, a sada je u tijeku sanacija fasade. Zgrada kazališta zaštićeno je kulturno dobro, pa je 2018. uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Karlovca počela rekonstrukcija pročelja u dvije faze. Ukupna procijenjena vrijednost investicije je oko 850.000 kuna. U prvoj su fazi izvedeni radovi vrijedni 384.546,30 kuna, a sada je u tijeku druga faza radova čija je vrijednost oko 450.000 kuna. Ugovoreni radovi druge faze započeli su 22. srpnja i trebaju se završiti do 22. listopada – kazala je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca.

Dodala je da se, s obzirom na to da je pročelje Gradskog kazališta bogate arhitektonske plastike, ornamentike, reljefa i alegorijskih figura, sanacija pročelja izvodi krajnje oprezno kako ne bi došlo do oštećenja. Budući da je zgrada Zorin dom sa skulpturama i plastikom kao dijelom arhitekture zaštićena prostornim međama Kulturno povijesne-urbanističke cjeline grada Karlovca koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH, tvrtka Izgradnja Popovački iz Duge Rese kao izvođač odabrana je jer ima licenciju za izvođenje radova na kulturnim dobrima. Profesorica Irena Božičević, koja je od srpnja nova ravnateljica Gradskog kazališta Zorin dom, kazuje nam da se obnova fasade sada provodi na bočnoj strani, a nakon toga i na začelju zgrade i uvjerena je da će svi radovi završiti u zakazanom roku.

Ilustracija REVITALIZACIJA POMORSKE BAŠTINE Ispunile zahtjevne kriterije: Odabrano šest barki za rekonstrukciju

– Nakon obnove fasade imamo druge projekte. Planiramo tehnički opremiti i modernizirati pozornicu, jer jako drugo nije ulagano u taj segment. Nove predstave vlastite produkcije imaju tehničke zahtjeve koji su neophodni kako bismo bili konkurentni na tržištu, a svaka veća gostujuća produkcija ih zahtijeva, gotovo podrazumijeva. Županija nam je osigurala sredstva za ličenje pozornice i taj će posao, koji se radi po uvjetima koje su odredili konzervatori, biti odrađen do kraja godine. Onda nam slijedi projekt tehničkog opremanja pozornice što uključuje nabavku posebne opreme za razglas i rasvjetu, među ostalim i LED rasvjetu. Taj projekt planiramo aplicirati na javni poziv Ministarstva kulture za iduću godinu – kazala je Irena Božičević, ravnateljica Zorin doma.

Dodaje da u svojoj prvoj godini mandata planira riješiti tri problema; osim modernizacije pozornice ima u planu riješiti problem kanalizacijske mreže te skladišnog prostora. U svim tim projektima, ističe, ima veliku podršku Grada Karlovca koji je spreman investirati i naći rješenje, posebno za skladišni prostor.

Inkluzivna izložba "Gledam dodirom" KARLOVAC Izložba "Gledam dodirom" otvorena u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas

– Karlovačko kazalište ima jako puno svojih predstava, mnogo kostima i rekvizita i dosta je toga skladišteno u zgradi kazališta. Kada bismo našli drugi prostor za rekvizite i kostime, oslobodili bismo prostor kazališta za programe. Podsjećam da, osim naših glumaca, u Zorin domu velik dio svog odrastanja provode i mališani; godišnje od 300 do 350 mališana koji su uključeni u naše studije; dramski, baletni, plesni, u Dječjem zboru Zorica. To je naša mladost, djeca koja odrastaju uz kazalište, koja imaju i svoje predstave i koji će jednoga dana biti i naša publika – dodaje ravnateljica I. Božičević.

Na godinu 85.000 gledatelja

Karlovačko gradsko kazalište Zorin dom može se pohvaliti time da je jedno od najljepših i najaktivnijih kazališta toga tipa u Hrvatskoj. Tijekom godine programe koje organizira Zorin dom posjeti između 80.000 i 85.000 posjetitelja, a nerijetko se događa da je dvorana s 329 sjedećih mjesta premala da primi sve koji žele pogledati neku predstavu, pa su i reprize često popunjene. Suradnja Zorin doma i Glazbene škole posljednjih godina dodaje nove glazbene sadržaje kazalištu, poput niza vrhunskih koncerata.

Obnova infrastrukture na nogometnom stadionu Nova atletska staza i travnjak vrijedni su pet milijuna kuna

– Uveli smo i jednu novinu zbog velikog interesa građana, a to je Dramski studio za odrasle, što je nekada postojalo kao Kazališni kotao. Novost je i Lutkarski studio s radionicom za izradu lutaka, a polaznici će održati i svoju lutkarsku predstavu. Vodit će je naši glumci koji su ujedno i lutkari – najavila je ravnateljica.

Dodaje i to da su s HNK Varaždin u pregovorima oko velike koprodukcije za mjuzikl Kralj lavova.