Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Obnova infrastrukture na nogometnom stadionu

Nova atletska staza i travnjak vrijedni su pet milijuna kuna

1/6
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Rekonstrukcija travnjaka na igralištu bit će gotova do kraja godine, a do tada će nogometaši trenirati na pomoćnom stadionu

Karlovački nogometni stadion Branka Čavlovića Čavleka ovih je dana veliko gradilište. U punom su jeku radovi čija je ukupna vrijednost veća od pet milijuna kuna, a u sklopu kojih će potpuno biti obnovljena i uređena atletska staza uokolo nogometnog igrališta, a koja nije u funkciji 12 godina, te uz nju prateća atletska borilišta, ali i travnjak na nogometnom igralištu.

Energetska obnova karlovačkog Veleučilišta Karlovac dobio 3,715 milijuna kuna bespovratno za obnovu zgrade

Razvoj sporta

Karlovački je stadion jedan od rijetkih te veličine koji ima i svoju atletsku stazu, no s obzirom na tradiciju bavljenja atletikom u Karlovcu, koja je i danas sport kojim se bavi velik broj mladih, to i ne čudi. Stoga je i važnost obnove stadionske i atletske infrastrukture prepoznao i Središnji državni ured za sport. Naime, od ukupne vrijednosti radova, Grad Karlovac je osigurao 2 milijuna, a veći dio ostalih sredstava daje Središnji državni ured za sport.

Radove na stadionu obišli su predstavnici Grada Karlovca, Karlovačke sportske zajednice i Hrvatskog atletskog saveza koji su potpisali ugovore o suradnji na projektu, a svojom budućoj stazom na kojoj će trenirati, prošetali su i mladi karlovački atletičari.

Mladen Katalinić, predsjednik Stručne komisije Hrvatskog atletskog saveza, kazao je da je Karlovac u prošlosti bio izuzetno bitan dio hrvatske atletike.

Karlovački Grabrik dobio novi vrtić Nakon godine radova, otvoren najveći vrtić u gradu koji može primiti oko 220 mališana

– Iako je proteklih dosta godina bilo problema s ovom atletskom stazom, to nije utjecalo na rezultate karlovačkih atletičara niti na njihov status u savezu. Zbog odličnih rezultata mladih atletičarki i atletičara, puno je njih bilo i dio reprezentacije. Zato sam siguran da Karlovac uskoro očekuje još svjetlija atletska budućnost – kazao je Mladen Katalinić u Karlovcu.

Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je da će Karlovac ovim projektom napokon dobiti objekt kakav zaslužuje, i to ne samo za atletiku već i za nogomet.

– Vjerujem da ćemo se vrlo brzo naći ovdje i pri otvaranju novouređenog objekta, a posebno mi je drago što je ovaj projekt realiziran zbog ovih mladih atletičara i atletičarki, koji su to odavno zaslužili. Kada je atletika u pitanju, mi ćemo je svakako nastaviti podržavati i dalje, nadam se i jače nego danas jer kroz, usudio bih se reći, uspješan i dobro proveden program financiranja trenera u sportskim klubovima grada Karlovca, već sada plaćamo jednog atletskog trenera, a vjerujem da ima mjesta i mogućnosti da u budućnosti atletika dobije i drugog trenera na gradskoj plaći – kazao je gradonačelnik Mandić.

Grad Karlovac zadovoljan nakon održavanja 33. Dana piva Povratak Dana piva na gradske ulice, trgove i šančeve bio je pun pogodak

Dodao je da je obnova atletske staze jedan od segmenata Strategije razvoja sporta grada Karlovca za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Grad razvoj sporta pomaže već dvije godine i izdvajanjem iz proračuna za plaće trenera te plaćanjem prijevoza mladih sportaša na sva natjecanja. Jedan je od idućih projekata i obnova školske sportske dvorane.

Želimir Feitl, predsjednik Karlovačke sportske zajednice, podsjetio je na brojne uspjehe karlovačkih atletičara, pa i na nedavno osvojenih čak 10 odličja na prvenstvu države mlađih seniora.

Domaćin natjecanja

– Podsjetio bih i na velika natjecanja u Karlovcu: neposredno nakon izgradnje stadiona tu je održano juniorsko prvenstvo Balkana, zatim 1979. godine Kup Europe kao jedno od najvećih atletskih natjecanja na kontinentu, već dvije godine poslije Karlovac je kao jedini grad u povijesti, osim Zagreba, bio domaćin Hanžekovićevu memorijalu… Bilo je tu još velikih natjecanja, a posljednje međunarodno natjecanje, zbog kojeg je atletski stadion 2006. godine uređen, bilo je održavanje Savaria Cupa za mlade atletičare i atletičarke. Posljednje natjecanje uopće na ovom stadionu održano je 2007. godine, već tada u teškim uvjetima, a od tada je stadion, na žalost, bio neupotrebljiv. Zato se cijela sportska karlovačka obitelj može veseliti ovom projektu, a vjerujem da će prve treninge na ovoj stazi moći imati već ove jeseni – kazao je Feitl i dodao da će nakon obnove Karlovac ponovno moći biti domaćin atletskim natjecanjima.

PROMJENE KOJE PUNO ZNAČE Uređenje prostora ispred školske dvorane 'Vijuš'

Rekonstrukcija travnjaka na igralištu s novim sustavom drenaže, navodnjava, s novim golovima, natkrivenim klupama za rezervne igrače i ostalom opremom bit će gotova do kraja godine, a do tada će karlovački nogometaši trenirati i održavati nogometne utakmice na pomoćnom stadionu.