Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac zadovoljan nakon održavanja 33. Dana piva

Povratak Dana piva na gradske ulice, trgove i šančeve bio je pun pogodak

1/3
Foto: Grad Karlovac
Festival je na jednom mjestu okupio brojna renomirana imena glazbene scene

Ovogodišnji su 33. Dani piva u Karlovcu pokazali da je novi koncept pun pogodak, u čemu se Karlovčani i njihovi gosti gotovo jednoglasno slažu. Vraćanjem najstarije pivske manifestacije na gradske ulice, trgove, šančeve, Dani piva su ponovno postali gradska, urbana manifestacija zbog koje živi cijeli grad.

Grad Karlovac ove godine u projekte za školstvo ulaže više od četiri milijuna kuna Đaci dobivaju udžbenike i pribor, OŠ Braća Seljan imat će jednu smjenu

Festivalski kamp

– Nakon pet dana bogate gastronomske ponude, više od trideset koncerata, desetak različitih pivskih okusa, više od 100 sati glazbenog programa, festivalskog kampa te brojnih Karlovčana i njihovih posjetitelja koji su za jedan od posljednjih ovogodišnjih ljetnih provoda odabrali Dane piva, možemo zaključiti da je ova manifestacija još jednom potvrdila status najvećeg festivala piva u Hrvatskoj – kazao je Ivan Mrzljak, dogradonačelnik Karlovca i zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora Dana piva.

Podsjetimo, festival je ove godine na jednom mjestu okupio brojna renomirana imena glazbene scene, a neki od izvođača koji su nastupali su Prljavo kazalište, Neno Belan & Fiumens, Psihomodo Pop, Vojko V, Jura Stublić, Kojoti, Tram 11, Pips, Chips & videoclips, Elemental, Porto Morto, Jonathan, Svemirko, Kawasaki 3P, Mašinko, High5, Urbana&4 i brojni drugi. Odličnom se idejom pokazalo to što se glazbeni program paralelno odvijao na nekoliko lokacija: glavnoj pozornici na Šetalištu dr. Franje Tuđmana, košarkaškom igralištu Šanac te kinu Edison, gdje su gosti uživali u elektroničkoj glazbi, a sve su se lokacije mogle obići laganom šetnjom Promenadom, gdje se moglo pojesti i popiti.

Karlovački Grabrik dobio novi vrtić Nakon godine radova, otvoren najveći vrtić u gradu koji može primiti oko 220 mališana

Na ŠRC-u Korana održan je tradicionalni Obrtničko-poljoprivredni sajam s brojnim edukativnim sadržajima i radionicama koji je također privukao puno posjetitelja, posebno na reviji frizura koju je organizirao Ceh frizera, te na večernjim koncertima. Prvi put organiziran je festivalski kamp koji je bio popunjen do zadnjeg mjesta, a kamperi su, osim u bogatom programu, uživali i u kupanju na Korani koje je upotpunilo doživljaj Karlovca. Za ovu prigodu bilo je napravljeno posebno Festivalsko pivo – nefiltrirano – po cijeni od 10 kuna, vrlo pitko i puna okusa, a točilo se u posebne čaše od recikliranog materijala, čime je poslana poruka koliko je kompaniji Heineken Hrvatska važna zaštita okoliša. PPK karlovačka mesna industrija je za ovogodišnje Dane piva u Karlovcu pripremila limitirano izdanje Festivalske kobasice po tradicionalnoj domaćoj recepturi.

Na Danima piva pazilo se na svaki detalj; grad se svakog jutra nakon koncerata na nekoliko lokacija koje je, po slobodnoj procjeni po danu obišlo oko 10.000 posjetitelja, budio potpuno čist i uredan, svi su najavljeni programi počinjali u zakazano vrijeme, bez kašnjenja, a nije manje važno ni to da nije bilo nikakvih izgreda, tučnjava, remećenja javnog reda i mira, čega je proteklih godina bilo. Osim toga, Grad je kao organizator osigurao dovoljan broj parkirališnih mjesta za goste iz drugih gradova.

škola U Karlovcu nastavljaju projekt za djecu s poteškoćama u razvoju Svi osnovci koji trebaju asistente u nastavi imat će ih ove školske godine

– Posebno osmišljenja prometna regulacija pokazala se jako dobrom. Parkirališna mjesta koja smo predvidjeli, besplatna i pod naplatom, gosti su koristili, a Karlovčani su uglavnom, kako smo i preporučili, na Dane piva dolazili pješice. Uglavnom, nigdje nije bilo problema s parkiranjem. Panoramski se autobus, koji je besplatno prevozio goste između lokacija u gradu i na ŠRC-u Korana, također pokazao jako dobrim rješenjem – kazao je dogradonačelnik Mrzljak.

Popularan je bio i prijevoz koji je osigurala tvrtka Heineken; besplatno autobusom do Duge Rese te vlakom tijekom tri dana vikenda za deset kuna do Zagreba.

Puno turista

– Vlakom je u tri dana putovalo oko 800 gostiju iz Zagreba, što je jako dobro, panoramski je autobus prvoga dana koristilo 30-ak putnika, a onda je u jednome danu prevezao gotovo 300 ljudi. Ovi su Dani piva svakako povećali vidljivost Karlovca i pokazali se kao važan dio turistički ponude grada. Turistička je zajednica na manifestaciji imala i svoj infopult i imali smo po stotinu upita dnevno za manifestaciju, ali i za ostale atrakcije u gradu. Usto, hotelski su kapaciteti u pet dana trajanja Dana piva bili jako dobro popunjeni. Po podacima koje imamo, u pet dana manifestacije bilo je 23 posto više domaćih gostiju u Karlovcu, nego u prvih pet dana održavanja lanjskih Dana piva – kazala je Marina Burić, direktorica Turističke zajednice Karlovca koja je, uz Grad bila suorganizator Dana piva.

Energetska obnova karlovačkog Veleučilišta Karlovac dobio 3,715 milijuna kuna bespovratno za obnovu zgrade

Osim Karlovčana i stanovnika županije, u Karlovcu je pet dana bilo gostiju iz raznih krajeva Hrvatske, ali i puno stranih gostiju koji su obavijesti o održavanju Dana piva dobili tamo gdje su odsjeli.

– Svim smještajnim objektima, hotelima i privatnim iznajmljivačima, poslali smo obavijesti koje su turisti imali prilike vidjeti pa ih se puno zadržalo, ali i ciljano došlo zbog Dana piva – dodala je Marina Burić.