Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU

Gradska kuća zasvijetlila za male palčiće

Foto: pozega.hr
Ljubičasta boja simbol je Svjetskog dana prijevremenog rođenja

Požega se u utorak 17. studenoga pridružila obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Grada Požege.

UZ TAMBURAŠE I Požega se oprostila od Kiće Slabinca

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska.

Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Jednako tako, studija Hrvatskog perinatološkog društva od 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela.

Gradsko kazalište Požega osvojilo vrijednu nagradu Publika odlučila: “Igra ljubavi i slučaja” najbolja na 13. Prologu

Grad Požega pridružio se ovogodišnjem obilježavanju tako da je tog dana od 17 do 19 sati osvijetlio Gradsku kuću (Trg Svetog Trojstva 1) ljubičastom svjetlošću. Građani koji su u to vrijeme prolazili središtem grada uživali su u lijepom prizoru.

Ljubičasta boja postala je simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja, jer u vizualnom smislu predstavlja osjetljivost i iznimnost, što dobro opisuje ove male borce, male palčiće.