Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Održan 28. Hrvatski festival jednominutnih filmova

Grand Prix odlazi u Južnoafričku Republiku

Foto: pozega.hr
Na parkiralištu hotela Grgin upriličene su dvije projekcije

U Požegi je održan 28. Hrvatski festival jednominutnih filmova. Zbog epidemije koronavirusa i svih epidemioloških mjera festival je održan pred publikom, ali u drugačijem ozračju, bez gostiju iz cijeloga svijeta i s brojnim novitetima. Ipak, tradicija je zadržana pa su na parkiralištu hotela Grgin upriličene dvije projekcije – prvu su posjetili promatrači iz automobila, a druga se pratila na klasičan način, ali na propisanoj udaljenosti.

Na parkiralištu iza Gradske kuće Otvorena još jedna punionica električnih vozila

– Kao organizatori jako smo zadovoljni programom jer nije bilo pada u kvaliteti filmova, a zastupljeni su razni žanrovi. Bilo je i igranih, dokumentarnih, animiranih, a imali smo čak i mali blok filmova o koronavirusu. Autori su se već u ova tri mjeseca okrenuli problemima koji nas tište i uspjeli snimiti film o tome. Zadovoljni smo što smo festival ipak uspjeli održati i nadam se kako ćemo iduće godine raditi u boljim uvjetima – rekao je direktor festivala Željko Balog.

Festival je u ime grada otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić, koji je rekao kako mu je drago što je unatoč svim problemima festival održan i što je zadržana višegodišnja tradicija. Prema ocjeni stručnog suda, Grand Prix ovogodišnjeg 28. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi osvojio je tim autora iz Južne Afrike s filmom „Foxtrot Alpha“. Prva nagrada pripala je poljskom autoru za film „Twoje zeby ladniejsze“ (Tvoji zubi su ljepši), drugu nagradu osvojio je Teymour Ghaderi iz Irana za film „The father of trees“ (Otac drveća) dok je treću nagradu osvojio također film iz Irana „Silent lighthouse“ (Nijemi svjedok).

Obilazak novog Doma branitelja u Požegi Sedmorici ratnih vojnih invalida Puljašić uručio ugovore o zemljištu

Inače, na ovogodišnji festival pristiglo je 437 filmova iz 40 zemalja svijeta sa svih kontinenata, a među novim zemljama sudionicama su Alžir, Južnoafrička Republika i Kazahstan.