Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Istarska županija

GSV jednoglasno za očuvanje brodogradnje i radnih mjesta

U Uljaniku porinut luksuzni brod za polarna istraživanja
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
U sjedištu Istarske županije, u Puli ordržana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji (GSV), pod vodstvom predsjednika Borisa Sabattija, uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega i gradonačelnika Pule Borisa Miletića

Sjednica je sazvana na inicijativu župana Valtera Flege zbog aktualne situacije na poluotoku, a koja se tiče problematike brodogradilišta Uljanika d.d. i ribarenja u Savudrijskoj vali, o čemu je bilo govora i na ovotjednoj Županijskoj skupštini.

Valter Flego sjednica županijske Skupštine Flego: Suradnja, prosperitet i miran život naš su prioritet

Nakon otvaranja sjednice, predsjednik GSV-a Sabatti pozvao je člana Uprave Uljanik d.d. Marinka Brgić da održi prezentaciju na temu problematike Uljanika, a u kojoj je bilo govora o sadašnjem stanju poduzeća kao i o programu transformacije Uljanik Grupe. Uslijedila je rasprava nakon koje je GSV usvojio zaključke.

Planom restrukturiranja Uljanik grupe nužno je osigurati dugoročnu održivost Uljanika kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri, i radnika u brodogradilištu i kooperanata, jedan je od zaključaka sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

GSV predlaže svim dionicima u procesu restrukturiranja, vlasnicima, Vladi, Upravi Uljanika, sindikatima, Istarskoj županiji, Gradu Puli i samim radnicima da "svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje radi daljnjeg razvoja Uljanika grupe i očuvanja radnih mjesta".  

"Brodogradilište Uljanik strateško je poduzeće Istarske županije i lider brodogradnje u Republici Hrvatskoj. Jedno je od većih proizvodnih poduzeća u zemlji, gradi visokosofisticirane brodove, izvozno je orijentirano te zapošljava 4453 radnika i 1900 kooperanata koji rade izravno na brodu", istaknuto je na sjednici GSV-a.

Vijeće je dalo preporuku Skupštini društva Uljanik d.d. da za budućega strateškog partnera izabere tvrtku koja će se i dalje baviti gradnjom visokosofisticiranih brodova i razvojem novih tehnologija i djelatnosti koje su vezane uz brodograđevnu industriju.

Valamar Riviera traži radnike Valamar Riviera iz Poreča u potrazi za radnicima Otvorili 600 novih radnih mjesta, evo koja zanimanja se traže

Članovi GSV-a na sjednici su raspravljali i o stanju u Savudrijskoj vali, a predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić podnio je izvješće o ribarstvu na tome području. Rekao je da na području Savudrije ima 30 ribarskih obrta kojima su ribolov i uzgoj školjaka glavne djelatnosti i izvori prihoda za mnogobrojne obitelji. Na iskrcajnom mjestu u Savudriji 2016. godine iskrcano je 75 tona ribe, bez školjki iz uzgoja.

GSV Istarske županije od dviju vlada - hrvatske i slovenske - traži da se što prije dogovore o rješenjima koja će ribarima omogućiti slobodno ribarenje, poljoprivrednicima obrađivanje zemlje te miran i skladan život građana s obje strane granice. Osim toga, predlaže i hitno očitovanje hrvatske Vlade kad je riječ o rješavanju i poništavanju kazni koje su ribari dobili iz Slovenije.

Na sjednici u Puli izabrano je i novo vodstvo GSV-a. Za predsjednika je izabran voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača, a za potpredsjednike u ime Istarske Županije direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti te u ime poslodavaca direktor HUP-a, regionalnog ureda u Rijeci Nenad Seifert. 

Gospodarsko-socijalno vijeće savjetodavno je tijelo istarske Županijske skupštine koje je osnovano radi uspostave i razvitka tripartitnog dijaloga. Njegovi članovi biraju se iz redova sindikata, poslodavaca i Istarske županije.

U Uljaniku porinut luksuzni brod za polarna istraživanja Cijena broda 90,4 milijuna eura U brodogradilištu Uljanik porinut luksuzni kruzer za polarna istraživanja