Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Edukativn-prezentacijski centar Natura SMŽ-a

Hologrami, mirisi, 3D animacije za upoznavanje prirodne baštine

1/3
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Budući edukacijsko-prezentacijski centar bit će uređen u bivšoj upravnoj zgradi Nove bolnice u Petrinji

Predstavljen je projekt „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje Edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ“ u sklopu kojeg će se sagraditi Edukacijski centar „Natura Sisačko-moslavačke županije“.

Lakše do savjeta i usluga Podružnica agencije SI-MO-RA otvorena u Popovači

Tri tematska vidikovca

Uz uređenje Centra u bivšoj upravnoj zgradi Nove bolnice u Petrinji, planirana je i izgradnja tri tematski opremljena vidikovca u Sunjskom polju, Odranskom polju i na Zrinskoj gori.

– Oni će biti za posjetitelje koji žele otići vidjeti nešto više. Jedan će biti na temu ptica močvarica, jedan na temu grabljivica i jedan na temu vuka. Uz te vidikovce još smo osmislili i volonterski ornitološki program za koji smo „povukli“ opremu – od dalekozora do vozila kojim ćemo moći voditi posjetitelje u promatranje ptica, a usput raditi i na edukaciji budućih vodiča za promatranje ptica – objasnila je Dragica Vugić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Sisačko-moslavačke županije koja će upravljati budućim centrom.

Ulaganje u kadrove sisačke bolnice Županijske stipendije za doktorski studij za zdravstvene djelatnike

Nositelj projekta je Sisačko-moslavačka županija u partnerstvu s Javnom ustanovom i Regionalnim koordinatorom Sisačko-moslavačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 17,752.391,05 kuna, od čega bespovratna potpora iz europskih fondova iznosi 85%, tj. 14,490.202,67 kuna. Dva milijuna kn stići će iz Ministarstva regionalnog razvoja, a ostalo je trošak županije. Do rujna 2020. godine sve bi trebalo biti gotovo te budući centar „Natura SMŽ“ otvoriti vrata posjetiteljima.

– Cilj nam je podizanje svijesti o prirodnoj baštini na području Sisačko-moslavačke županije na moderan i inovativan način kako bi se kod posjetitelja pobudila želja da posjete zaštićena područja kojima naša županija obiluje. Sadržaje smo namijenili mlađoj populaciji, od vrtića do školske dobi, preko srednjoškolske i studenata, do roditelja, ali i svih ostalih zainteresiranih zaljubljenika u prirodu – dodala je Dragica Vugić. Centar je zamišljen da, od trenutka kada u nj uđu, posjetitelji uz pomoć moderne tehnologije svim osjetilima dožive prirodnu baštinu županije. U funkciji cjelovitog doživljaja bit će i rasvjeta i mirisi, hologramske projekcije, 3D animacije...

Poticaji za poduzetnike Sisačko-moslavačke županije Do 40.000 bespovratnih kuna inovatorima i gaming industriji

Razvoj turizma

– Ovdje će biti upotrijebljene najmodernije tehnologije – od virtualne stvarnosti, holograma i multimedijalnih dvorana gdje će posjetitelji doista moći doživjeti svu raskoš i vrijednost naše prirodne baštine i biljnog i životinjskog svijeta. Dakle, nešto što će doprinijeti razvoju turizma na ovom dijelu županije, između rijeke Kupe i rijeke Une, a vjerujem i doprinijeti još bržem proglašenju zaštićenog dijela Zrinske gore koja je u neposrednoj blizini – kazao je župan Ivo Žinić.