Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
457. obljetnica Sigetske bitke

Hrabri ban Nikola Šubić Zrinski spasio je dio Europe

YSigetska bitka
Foto: Međimurska županija
Sigetska bitka važna je za cijelu europsku povijest i treba biti u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, a mi u Međimurju smo jedini pravi zaštitnici lika i dijela Zrinskih i Frankopana – rekao je župan Matija Posavec

Međudržavno obilježavanje 457. obljetnice Sigetske bitke održano je 10. rujna 2023. godine u Sigetu. Prigodnom svečanošću u Šenkovcu obilježena je obljetnica tog povijesnog događaja u kojem je središnje mjesto imao ban Nikola Šubić Zrinski koji je u borbi i poginuo 7. rujna 1566., suprotstavivši se nadmoćnijoj osmanlijskoj vojsci koju je predvodio Sulejman Veličanstveni te njegov veliki vezir Mehmed-paša Sokolović.

Počast povijesnom velikanu odana je i kod njemu posvećenog spomenika u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a središnja svečanost tradicionalno se odvijala kod mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu. U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Zmajskog stola Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Općine Šenkovec i Međimurske županije, svečanosti obilježavanja 457. godišnjice Sigetske bitke odazvali su se brojni uzvanici. Okupljenima su se obratili zamjenik načelnika Općine Šenkovec Ivica Smolić, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji su istaknuli da i ova svečanost svjedoči koliko Međimurci drže do svog identiteta i koliko brižno čuvaju uspomene na svoje povijesne velikane.

– Uvijek trebamo govoriti koliko je taj dio povijesti istražen ili neistražen, no mi je moramo baštiniti i prenositi na buduće naraštaje, jer mi smo nasljednici te povijesti – rekao je župan te dodao kako je Sigetska bitka bila događaj koji je ne samo Međimurje nego i Hrvatsku, Mađarsku i Austriju spasio od prodora Osmanlija.

– Sigetska bitka važna je za cijelu europsku povijest i treba biti u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda, a mi u Međimurju smo jedini pravi zaštitnici lika i dijela Zrinskih i Frankopana – rekao je župan Matija Posavec. Podsjetio je da je nakon 150 godina, prije dva mjeseca, izdana knjiga "Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana" koja do sada nije prevedena na hrvatski jezik. 

DIONICA zahtijeva rekonstrukciju u cilju sigurnosti i više razine kvaliteta prometa u ovom dijelu Međimurja MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Više od 743.000 eura za cestu i stazu dugu 2222 metra U INVESTICIJU je uključena obnova asfalta, obnova konstrukcija i nabava novih tabli, koševa i klupa Investiranje u sportske terene u Ivanovcu "Hvala što ste našu djecu maknuli od televizora, mobitela i računala" Mažoretkinje Medalje sa svjetskog prvenstva