Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
TRODNEVNI SKUP U SOLINU

'Hrvatska je prepoznata kao turistička destinacija koja je sigurna. Sada slijedi i svaki drugi način razvoja'

1/3
Foto: Grad Solin
Tijekom konferencije će se održati predavanja i radionice za članove međunarodne policijske udruge IPA-e, policijske službenike, kriminaliste, forenzičare, studente Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, vojne policajce, zaposlenike pravosudnih tijela i državnog odvjetništva

Na 3. Međunarodnoj konferenciji "Sigurnost povijesnih gradova 2019.", otvorenoj u četvrtak u Solinu, uz hrvatske sudjeluju i stručnjaci iz Španjolske, Njemačke, Francuske i BiH, koji razgovaraju o različitim sigurnosnim aspektima i percepciji sigurnosti turističke destinacije.

Sve veći broj djece u najmlađem gradu u Hrvatskoj Solin kreće u rekonstrukciju OŠ Vjekoslava Paraća koja obilježava 50 godina rada, a gradit će se i vrtić

Na trodnevnom skupu razgovarat će se, uz ostalo, i o 'neuromarketingu', sigurnosti i zaštiti događanja i povijesnih građevina u Stuttgartu, hodočasničkom turizmu u Lourdesu, utjecaju rada policije u zajednici,  sigurnosti turizma u Barceloni, svjetskoj baštini u Saloni, o utjecaju korupcije na sigurnost povijesnih gradova te privatnoj zaštiti.

Tijekom konferencije će se održati predavanja i radionice za članove međunarodne policijske udruge IPA-e, policijske službenike, kriminaliste, forenzičare, studente Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, vojne policajce, zaposlenike pravosudnih tijela i državnog odvjetništva.

Predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, rekao je da konferencija daje odgovore na mnoga pitanja kojima se bave svaki dan. Podsjetio je kako ta udruga ima 21 člana i svi imaju određene probleme vezane za sigurnost.

Proteklih nekoliko godina, dodao je, dobili su značajna sredstva iz EU fondova koja ulažu u revitalizaciju stavljanjem u funkciju kulturne baštine.

Nove, dosad neiskorištene mogućnosti u razvoju turizma U Toplicama Sveti Martin otvoren prvi autokamp u Međimurju

 "Danas moramo razmišljati o samoj sigurnosti, vidjeti na koji način imovinu, lokalno stanovništvo i naše posjetitelje učiniti sigurnima, a te odgovore ćemo dobiti na ovoj konferenciji. Hrvatska je prepoznata kao turistička destinacija koja je sigurna, a kad imamo to, onda slijedi i svaki drugi način razvoja. Zato će nam ova konferencija, ali i svaka druga koja se održava pomoći da u budućnosti preveniramo eventualne poteškoće koje bi se mogle dogoditi", izjavio je Vetma.

 Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević rekao je da je, bez obzira na pojedinačne slučajeve, sigurnost na visokoj razini, te da su događaji poput ove konferencije prilika da se razmjenom iskustava vidi kako se sigurnost, ali i zaštita prirodnog i kulturnog bogatstva može podići na veću razinu.

 "Mi smo imali dosta slučajeva u Solinu, naročito Saloni u kojoj su devastirana kulturna dobra, pa nam je ovdje svima prigoda da vidimo što možemo napraviti da zaštitu kulturnog dobra podignemo na još veću razinu", kazao je Ninčević.

 Voditelj projekta iz splitske policije Slobodan Marendić istaknuo je da konferencijom žele proširiti priču koja je standardna, jer je sigurnost gradova i urbana sigurnost danas nešto što je prilično 'in'.

sezona ne prestaje Od početka godine dolasci u porastu 10 posto, i listopad turistički izvrstan