Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Predstavljanje u Varaždinu

Hrvatska na 12. mjestu u EU s 21 zaštićenim proizvodom

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Varaždinski klipič u postupku je evaluacije za dobivanje zaštićenog statusa

U Varaždinu će se 13. travnja održati Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, koji organiziraju Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska i Istarska županija. Na Franjevačkome trgu i u atriju županijske palače od 9 do 11 sati predstavit će se proizvođači autohtonih namirnica i jela, od istarskog pršuta i međimurskog mesa ‘z tiblice do poljičkog soparnika i varaždinskog zelja. 

Varaždin Na dječjim igralištima novi trampolini, žičare, mreže, tobogani...

Program je najavila predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek istaknuo je da na razini Europske unije postoji 1141 zaštićeni proizvod, a Hrvatska se nalazi na 12. mjestu s 21 zaštićenim proizvodom. Najviše ih ima Italija, čak 330. 

– Drago nam je da je i varaždinski klipič u postupku evaluacije za dobivanje statusa zaštićenog proizvoda – rekao je dr. Vincek.

Zaštićeni su ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres, neretvanska mandarina, ogulinski kiseli kupus, istarski pršut, krčko maslinovo ulje, korčulansko maslinovo ulje, paška janjetina, šoltansko maslinovo ulje, varaždinsko zelje, slavonski med, ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra, krčki pršut, baranjski kulen, lički krumpir, drniški pršut, dalmatinski pršut, poljički soparnik, zagorski puran, slavonski kulen/kulin, međimursko meso ‘z tiblice i lička janjetina.

Najavljujući manifestaciju u Varaždinu, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni istaknuo je važnost povezivanja učenika s ugostiteljskim objektima koji spremaju tradicionalnu hranu jer se, kaže, na taj način mladi ljudi odgajaju i uče kako cijeniti običaje i tradiciju.

promocija hrvatske Svjetske prvakinje u cheerleadingu dolaze iz Varaždina