Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Nužna mjera

I ove godine pomoć Županije za skelski prijevoz

Skelski prijevoz
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Za rad četiri skele na području Sunje i Martinske Vesi i u 2018. u proračunu Županije predviđeno je 200.000 kuna

Preko četiri skelska prijelaza u Sisačko-moslavačkoj županiji na području Općine Martinske Vesi (skelski prijelazi Desni Dubrovčak-Lijevi Dubrovčak i Tišina Kaptolska-Tišina Erdetska) te Općine Sunja (prijelazi Selište Sunjsko-Kratečko i Gradusa Posavska-Lukavec) i lani je prešlo više od 20.000 vozila. Te brojke pokazuju kako su takvi prijelazi nužna potreba tamošnjem stanovništvu, no trošak njihova održavanja donedavno je padao samo na općine, koje to više nisu mogle podnijeti.

Kulturni centar braće Radić Kreće realizacija projekta u Desnom Trebarjevu u povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića Nova zgrada Kulturnog centra braće Radić do 2021.

Unazad nekoliko godina općinama pomažu Ministarstvo prometa i Sisačko-moslavačka županija, koja je nedavno zaključila i ovogodišnji Javni poziv za dodjelu pomoći za sufinanciranje javnog riječnog prometa u Sisačko-moslavačkoj županiji u 2018. godini.

– Županija i Ministarstvo prometa nekoliko godina sufinancira održavanje i plaće za zaposlene radnike na skelama. Ti iznosi se godišnje kreću, za našu općinu, oko 460.000 kuna za dva skelska prijelaza – kazuje načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš. Sisačko-moslavačka županija od toga je lani sufinancirala 100.000 kuna, a istim iznosom je pomogla i Sunji za skele na njihovom području.

I ovogodišnji javni poziv “težak“ je bio 200.000 kuna, pa je za očekivati da će lanjski iznosi pomoći ovim dvjema općinama biti isti i u 2018. godini.

– Prometovanje preko rijeka je na nekim područjima jedino omogućeno skelskim prijevozom. Na ovaj način želimo omogućiti prometovanje roba, ljudi s jedne na drugu stranu obale. Naravno da je nama cilj pokušati i kvalitetnije povezati ove dvije obale nekim trajnijim rješenjem, kao što je recimo novi most u Martinskoj Vesi, ali do tada moramo pomoći ovako – rekao je župan Ivo Žinić. Ugovori s općinama uskoro će biti potpisani, a one dobiveni novac mogu iskoristiti za održavanje skela, plaće zaposlenika itd. 

Nova škola u Popovači Nova škola u Popovači pred otvorenjem Dio djece od jeseni u novim školskim klupama