Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Lokalni izbori

IDS dobio gradonačelnike i u Pazinu i Bujama

Renato Krulčić
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Promjene su se dogodile u nekim istarskim općinama, gdje je godinama bio na čelu IDS ili SDP, a nakon drugog kruga lokalnih izbora vlast se promijenila

Istarski demokratski sabor (IDS) će nakon drugog kruga lokalnih izbora imati gradonačelnika i u Pazinu i u Bujama te tako od ukupno deset istarskih gradova ta stranka ima gradonačelnika u devet, jedino je u Umagu na čelu ostao SDP-ovac Vili Bassanese.   

Naime, prema privremenim i neslužbenim rezultatima izbora Državnoga izbornog povjerenstva, novi gradonačelnik Buja je Fabrizio Vižintin (IDS) koji je dobio 49,54 posto glasova, dok je Bojana Puzigaća (SDP) dobila 49,19 posto, odnosno samo sedam glasova manje. Novi - stari gradonačelnik Pazina je Renato Krulčić (IDS-HSU-HNS) za kojeg je glasalo 58,44 posto izašlih birača, a protukandidat Ivan Bubić (HDZ) dobio je potporu 38,75 posto birača.

Promjene su se dogodile u nekim istarskim općinama, gdje je godinama bio na čelu IDS ili SDP, a nakon drugog kruga lokalnih izbora vlast se promijenila. Tako se promjena dogodila na čelu Barbana te će u idućem mandatu funkciju načelnika obnašati IDS-ovac Dalibor Paus koji je osvojio 56,36 posto glasova, dok je protukandidat dugogodišnji načelnik ove općine Denis Kontošić (SDP) dobio 42,43 posto.

Promjena se dogodila i u Žminju gdje je Željko Plavčić (SDP-HSS) osvojio 56,11 posto, a Marko Krizman (IDS) 42,29 posto. Općina Fažana za načelnika imat će Radomira Koraća (SDP) koji je dobio 49.98 posto glasova, dok je protukandidat IDS-a Aleksej Mišan osvojio povjerenje 48,79 posto glasova. Na čelu Karojbe bit će Alen Rosić (kandidat grupe birača) sa 50,16 posto glasova, jer je Giuseppina Radoslav (IDS) osvojila 48,27 posto glasova dok će općinu Lanišće voditi  Roberta Medica, kandidatkinja grupe birača, koja je osvojila 58,16 posto glasova birača dok je Irena Šverko iz IDS-a dobila 36,22 posto.

Novi načelnik Marčane je IDS-ovac Predrag Pliško koji je dobio 60,20 posto glasova, dok je za Srećka Peršića (HSU) glasalo 39,10 posto izašlih birača. U Tinjanu je Goran Hrvatin (SDP) osvojio 65,49 posto, a Darko Banko, kandidat grupe birača, 32,15 posto.