Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Gospodarstvenici traže hitne mjere

'Ili ćemo nešto napraviti ili nikoga u Vukovaru više neće biti'

Vukovarski gospodarstvenici
Foto: Branimir Bradarić
'Nama trebaju gospodarski pogoni, da nešto proizvodimo i prodajemo. Nažalost toga danas u Vukovaru nema', poručio je Emil Kolar

- Situacija u vukovarskom gospodarstvu, a samim tim i u gradu Vukovaru, je dramatična. Moramo hitno nešto učiniti kako bi stvari pokrenuli s mrtve točke jer u suprotnom za nekoliko godina ovdje više nikoga neće biti - neki su od komentara s današnjeg skupa vukovarskih gospodarstvenika koje je organizirala neformalna inicijativa za poboljšanje položaja gospodarstva Grada Vukovara.

Govoreći o svakodnevnom poslovanju rečeno je kako vukovarski gospodarstvenici imaju milijardu problema s kojima se suočavaju. Dio njih zajednički je svima, a dio je s obzirom na djelatnosti s kojima se bave specifičan. Emil Kolar je poručio kako je ključ u svemu razvoj gospodarstva.

- Bez gospodarstva i bez proizvodnje neće biti niti nas. Svaka čast turizmu, vodotornju i sličnim projektima ali od toga se ne živi. Nama trebaju gospodarski pogoni, da nešto proizvodimo i prodajemo. Nažalost toga danas u Vukovaru nema. Sve smo uništili. Za par godina ovdje više neće biti nikakvog života - rekao je Kolar.

Spora birokracija, skupe komunalije...

Okupljeni gospodarstvenici istaknuli su kako se suočavaju s velikom i sporom birokracijom, skupim komunalijama, nemogućnosti ishođenja kredita, neplaćanja od strane države, nerazumijevanja, porezne politike koja guši gospodarstvenike...

- Jedan sam od onih Vukovaraca koji je ovdje uložio najviše. Danas se pitam ima li to smisla i čemu to vodi - rekao je Stipan Mijok.

Poduzetnik Mirko Smiljanić slikovito je poručio kako su danas svi vukovarski gospodarstvenici jedna nacija i jedna politička stranka.

- Svi smo Vukovarci i svi imamo iste ili slične probleme. Imamo priliku probati nešto napraviti da popravimo stanje. O nama ovisi hoćemo li svoju unučad gledati uživo ili pak preko Skypea - rekao je Smiljanić.

Poduzeli mjere za hitno rješavanje problema

Gospodarstvenici iz Vukovara donijeli su odluku o osnivanju tijela o njihovih desetak problema koji će potom probleme i prijedloge za njihovo rješavanje proslijediti Gradu Vukovaru, županu i Vladi RH.

- Znamo za Zakon o Vukovaru, Zakon o područjima posebne državne skrbi, nizu uredbi i sl. Međutim, mi moramo donijeti hitne i konkretne mjere i to što prije. Upravo stoga pokrenuli smo ovu inicijativu s konkretnim prijedlozima za njihovo rješenje. Rješenje postoji samo ga treba pronaći i primijeniti - rekao je jedan od inicijatora inicijative Mato Bilušković.