Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Napokon je i sisačka bolnica dobila uređaj za magnetnu rezonanciju

Instaliranje MR-a gotovo do 15. svibnja, pregledi počinju ubrzo nakon toga

1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Radovi na Središnjem paviljonu trebali bi biti završeni do siječnja, a otvorenje se predviđa u svibnju

Do 15. svibnja trebalo bi biti završeno instaliranje uređaja za magnetnu rezonanciju (MR) u sisačkoj Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“. Tako će napokon i sisačka zdravstvena ustanova dobiti ovaj skupi uređaj.

Energetska učinkovitost Do zime dovršetak obnove zgrade u Rimskoj 28

– Uređaj je to koji je, smatram, prijeko potreban za ovakvu bolnicu, a ne, kao što neki misle, da je to predodređeno samo za kliničke bolničke centre ili veće gradove. Žitelji naše županije morali su putovati u druge sredine i više mjeseci i po godinu dana čekati preglede za magnetnu rezonanciju, a možete misliti što se za mjesec, dva, tri ili pola godine dogodi kod pacijenta. Naravno da nismo više mogli čekati i onda smo sami krenuli u akciju da nabavimo taj uređaj – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je obišao prostore u kojem će MR raditi.

Naručivanje još nije počelo

Vrijednost je uređaja šest milijuna kuna, a uz adaptaciju prostora investicija se popela na gotovo sedam milijuna. Tri je milijuna osiguralo Ministarstvo zdravstva, a ostatak je skupljen humanitarnim akcijama te donacijama gradova, općina i udjelom Županije.

Nastavlja se energetska obnova škola Za 7 milijuna kuna obnovit će se četiri područne škole u Popovači, a novi izgled dobit će i srednja škola u Topuskom

Nakon 15. svibnja trebao bi MR uređaj i proraditi.

– Ovim će se uređajem moći napraviti magnet glave, vrata, prsnog koša, trbuha, ramena, koljena i cijelog lokomotornog sustava, kao i cijelog abdomena. Trajanje pregleda je od pola sata do 45 minuta, ovisno o „regiji“ koja se pregledava. Računamo da ćemo dnevno moći obraditi od 20 do 22 pacijenta – rekao je ravnatelj Opće bolnice Sisak dr. Tomislav Dujmenović te dodao kako naručivanje pacijenata za preglede u Sisku još nije počelo.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Dodatne edukacije

– Uz montiranje samog uređaja, ide i edukacija za tehničare i za liječnike. Pri tome će pomoći i liječnici radiolozi iz KBC-a Dubrava s kojim smo već dogovorili suradnju. Za prvo vrijeme oni će nam očitavati snimke magnetske rezonancije. Naši su liječnici prošli tijekom svoje specijalizacije edukaciju za očitavanje ovih snimaka i njima će trebati jedno vrijeme da se dodatno educiraju da bi mogli očitavati pretrage. Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati određeni broj specijalizanata i da ćemo već za godinu-dvije imati i dva nova specijalista koji će moći na ovome raditi, a ugovorom s KBC-om Dubrava mi smo riješili ovu problematiku za duže vrijeme“ – dodao je dr. Dujmenović.

Glede gradnje Središnjeg bolničkog paviljona istaknuto je kako radovi teku predviđenom dinamikom.

– Vjerujem da će građevinski radovi biti završeni u siječnju 2020., a otvorenje očekujemo u svibnju – istaknuo je Žinić.

U trgovinama Pun ceker trenutačno se nudi 1200 proizvoda od 125 proizvođača s područja Sisačko-moslavačke županije Nakon trgovina u Kutini, Novskoj i Sisku širi se tržište i na cijelu Hrvatsku Proizvodi "Pun ceker" od sada se mogu kupovati i u internetskoj trgovini Dobrovoljno vatrogasno društvo Letovanić Novo vatrogasno vozilo za 110. rođendan društva