Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U vrhunskoj gastronomskoj ponudi uživalo više od tisuću posjetitelja

Ivan Matković i Tomislav Blažević šampioni 5. orahovačkog Sajma vina i kulena

1/4
Foto: Tomislav Pančić
Trčao se i vinski maraton, prvo mjesto osvojio je Roland Ronaki iz Villanyja, drugo Čongor Daniš također iz Villanyja, a treće Melita Stojanović iz Osijeka

Više od 1000 posjetitelja i sudionika okupio je Sajam vina i kulena, koji je u organizaciji Grada Orahovice, gradske Turističke zajednice te Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Virovitica peti put održan na orahovačkom jezeru. Svi oni uživali su u najboljoj gastronomskoj ponudi, kulenima i vinima koje Slavonija ima. Sajam je bio prigoda da vinogradari, vinari, voćari, kulenari, turistički djelatnici i proizvođači domaćih proizvoda na 300 četvornih metara natkrivenog i 200 metara otvorenog sajamskog prostora predstave ono čime se bave.

ZAGORSKI SPECIJALITET Još jedna hrvatska delicija zaštićena na razini EU

Imamo se čime pohvaliti

Na sajmu su se kao izlagači predstavili GK-ŽK Virovitica, Grad Villany iz susjedne nam Mađarske, Osilovac d.o.o. - vinarija Feravino, Vina „Patkoš“, „Iskrena vina“ OPG-a Josip Matković, Udruga vinogradara i voćara Orahovica, Srednja škola Stjepana Ivšića i učenička zadruga „Vučica“ te mini sirana OPG-a Gašić sa svojim sirevima.

Sajam je otvorila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin:

– Proizvođači vina i kulena vjeruju orahovačkom sajmu, jer broj uzoraka svake je godine sve veći. Orahovica se ima čime pohvaliti kao biser kontinentalnog turizma, a Sajam vina i kulena jedan je od bitnih faktora turističke ponude. Čestitam svim proizvođačima na osvojenim medaljama i peharima – rekla je gradonačelnica Petin.

I ove godine obol sajmu kao pokrovitelj dala je Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Virovitica, a u ime komore obratila se direktorica Kristina Pleša:

– Županijska komora Virovitica prepoznala je Orahovicu i promovira je diljem domovine i izvan nje. Ono što je specifično za Orahovicu je niz sadržaja i infrastruktura koja služi za promicanje turizma. Sajam je jedan od najboljih načina promocije i brendiranja domaćih kvalitetnih proizvoda, a HGK ŽK Virovitica potiče gospodarstvenike s područja županije da sudjeluju na sajmovima i izložbama – rekla je Pleša.

Foto: Tomislav Pančić

U nastavku je održan vinski maraton nakon kojeg su podijeljene nagrade najboljim natjecateljima. Prvo mjesto osvojio je Roland Ronaki iz Villanyja, drugo Čongor Daniš također iz Villanyja, a treće Melita Stojanović iz Osijeka.

Nakon dodjele nagrada maratoncima održana je svečanost proglašenja vinske kraljice, za što je prosudbena komisija u nekoliko dana ispitivala znanje, osobnost i ljepotu nošnji kandidatkinja.

Ovogodišnja Vinska kraljica je Daniela Bušljeta iz Čačinaca, dok je Sara Ronaki iz Mađarske izabrana za prvu pratilju. Lente i krunu pobjednicama je uručila gradonačelnica Orahovice.

Županija želi zaštititi boškarina Burger od mesa boškarina danas je tražen i u najboljim restoranima u Europi

Prije same podjele nagrada vinarima nazočnima se obratila predsjednica komisije za ocjenjivanje vina Ivana Nemet koja je posebno zahvalila malim vinarima:

– Ovdje se može govoriti ne samo o proizvodnji, već i o umijeću vinara u čuvanju i njegovanju vina, jer od 48 uzoraka 15 je zlatnih i 26 srebrnih – rekla je Nemet te dodala da broj pristiglih uzoraka govori o konstanti Sajma. Gotovo sva vina bila su u “srebru” i “zlatu”, što itekako veseli.

Najbolje ocijenjeno crno vino je cabernet sauvignon 2013. OPG-a Ivana Matkovića iz Orahovice, koje je ujedno proglašeno i šampionom Sajma vina i kulena 2019., dok je najbolje ocijenjeno bijelo vino graševina 2018. Milana Gomerčića iz Virovitice.

očuvanje tradicije Održana tradicionalna gastro manifestacija 'Prominski bronzin'

Kulen sve kvalitetniji

Kada je riječ o kulenu, najboljim je proglašen suhomesnati proizvod Tomislava Blaževića iz Đakova, dok je titulu viceprvaka ponio njegov sugrađanin Domagoj Majdak.

Predsjednik ocjenjivačke komisije Vladimir Pleša napomenuo je da je ove godine na ocjenjivanje pristiglo 28 uzoraka kulena koji su u prosjeku bili 30 posto kvalitetniji nego lani.

Šesnaest proizvođača osvojilo je zlatne medalje, dok je po šest uzoraka dobilo srebrna i brončana odličja. Pleša je dodao da orahovačka kulenijada raste iz godine u godinu i postaje vrlo bitan čimbenik u ovom dijelu Hrvatske.

gastro kutak U Žminju održan 6. Istarski festival pašte