Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
ZAGORSKI SPECIJALITET

Još jedna hrvatska delicija zaštićena na razini EU

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Očekujemo da će izbirljivo europsko tržište prepoznati naše proizvode, ali i da će proizvođači moći formirati adekvatnu cijenu za to tržište - zaključio je župan Kolar

Čuveni zagorski mlinci postali su 23. po redu hrvatski proizvod koji je upisan u registar zaštićenih oznaka izvrsnosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU, što je službeno objavila Europska komisija. Zaštita na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu.

Zagorski mlinci autohtoni proizvod Mlinci zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla, štrukli još čekaju na red

Župan Željko Kolar rekao je da će Krapinsko-zagorska županija u idućem proračunu osigurati pola milijuna kuna bespovratnih sredstava za proširenje proizvodnje. 

- Rijetko tko ima ovako zaokruženu priču – purica i mlinci, a oboje zaštićeno. Očekujemo da će izbirljivo europsko tržište prepoznati naše proizvode, ali i da će proizvođači moći formirati adekvatnu cijenu za to tržište. Preko Poduzetničkog centra napravit ćemo prijedlog prema ministarstvu poljoprivrede da i oni subvencioniraju povećanje proizvodnje - zaključio je župan Kolar.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki zahvalila je udruzi Tradicija Zagorja koja je pokrenula sam proces te ga privela kraju. 

Osječko-baranjska županija na konferenciji o suradnji u turizmu u kineskom gradu Jiaxingu Gastronomija, priroda i dvorci aduti su koji će i kineske turiste ostaviti bez daha

- O zagorskim mlincima ne treba pričati puno, kao ni o purici, ali treba pričati kako to dvoje čim više plasirati na europske stolove. Mi smo spremni pokrenuti tu priču i poslati je van - rekla je Hubicki.