Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Zadruga “pružimo ruke”

Izrađuju unikatne vijence, sve je na prodaju

Radionice u Bjelovaru
1/2
Foto: Ivona Ćuk
Tkalački stan u Hrvatskoj je više zapostavljen nego ponegdje u Europi

Vrijedne ruke žena iz socijalne zadruge “Pružimo ruke“ i ove su godine napravile na desetke unikatnih božićnih vijenaca i ukrasa od kukuruzne komušine, ali i vrlo posebnih vijenaca od prirodnih materijala poput kapica žira i klipova kukuruza. Predsjednica skupštine socijalne zadruge “Pružimo ruke” Ana Urbanek objasnila je da je sve što izrade na prodaju.

Obrtnici sastanak s gradonačelnikom bjelovara Obrtnici: Potrebna je veća pomoć Grada

– Mi svake godine održavamo nekoliko radionica, međutim, tradicionalno pred advent održimo ovako tematsku radionicu. Ona je podijeljena na dvije radionice, prva je izrada vijenaca od kukuruzne komušine, dok je druga jedan stari, zaboravljeni način tkanja. Naime, na tkalačkom stanu radi voditeljica Radmila Hoić, koja s velikim strpljenjem uči ostale kako raditi na tkalačkom stanu – pojasnila je predsjednica skupštine Ana Urbanek.

velika pomoć roditeljima Nema više putovanja na terapije, pomoć djeci s teškoćama sad u 5. osnovnoj školi

Radu na tkalačkom stanu Radmilu je naučila njezina baka, a znanje se prenosi s koljena na koljeno.

– Tkalački stan jedna je od najstarijih tehnika ručne izrade, ali i jedna od najzapostavljenijih. Ovo ovdje je moj stroj, posjedujem ih četiri, a nadam se da će zadruga uskoro imati svoj. Na tkalačkom stanu možemo koristiti pamuk, vunu, svilu, sintetiku, viskozu te na kraju dobijemo kvalitetan komad materijala – pojasnila je pobliže Radmila Hoić istaknuvši da je tkalački stan u Hrvatskoj više zapostavljen nego u nekim mjestima u Europi u što se uvjerila tijekom raznih radionica u sklopu zadruge.

obilježeno 10 godina rada jedine visokoškolske ustanove u gradu Lana, Krešimir, Neven i Iva laureati i dobitnici nagrada bjelovarskog veleučilišta