Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
božićna izložba

Izrađujemo kuglice i anđele, a u radionicama sudjeluju svi razredi i učenici

Na području županije registrirane su 44 učeničke zadruge
Foto: Zagrebačka županija
Zadrugari iz 14 učeničkih zadruga pokazali su prirodnu kozmetiku, kolačiće, keramičke ukrase i nakit

U prostorijama Županije održana je tradicionalna božićna izložba radova učeničkih zadruga. Zadrugari iz 14 učeničkih zadruga te gosti iz Udruge "Srce" iz Svetog Ivana Zeline pokazali su bogatstvo ukrasnih i uporabnih predmeta, prirodne kozmetike, kolačića, keramičkih ukrasa i nakita.

– Izrađujemo primjerice kuglice, anđele, a u tim radionicama sudjeluju svi razredi i učenici koji imaju volje i zaista nas ima baš puno – kazala je jedna od učenica OŠ Stjepan Radić Božjakovina, Mia Orešković. Osim raznih ukrasa, krema, balzama i slično, kreirali su i prepoznatljivi modni dodatak Turopolja, a riječ je o božićnim turopoljskim podgutnicima.

– To su radili naši modni dizajneri i proizvod je zaista za svaku pohvalu. Učeničko zadrugarstvo smatram izrazito važnim jer djeca uče nešto što nemaju priliku učiti u redovitoj nastavi – kazala je Tajana Brnić iz OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice. U obilasku zadrugara zamjenik župana Damir Tomljenović pohvalio je djecu što svoje slobodno vrijeme koriste kako bi napravili nešto lijepo i korisno.

– Posebno cijenimo rad učeničkih zadruga kroz koje mladi pokazuju svoju inovativnost, uče se poduzetništvu, zajedništvu i novim vještinama – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović. Napomenuo je i kako je Zagrebačka županija jedina županija koja ima i Dan učeničkih zadruga te razvija njihovu međužupanijsku i međudržavnu suradnju s vršnjacima. Inače, za rad učeničkih zadruga u županijskom proračunu za 2024. godinu predviđen je iznos od 22 tisuće eura. Na području županije registrirane su 44 učeničke zadruge od čega četiri u srednjim školama, dvije u Centrima za posebnu skrb i 38 u osnovnim školama. 

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava Zagrebačka županija je u prostoru Vršilnice zaprešićkih Novih dvora okupila predstavnike udruga Zagrebačka županija 475 tisuća eura za udruge: Dajete dodanu vrijednost i činite život ljepšim ZAGREBAČKA ŽUPANIJA osigurala je dodatnih 207 tisuća eura kako bi svaki korisnik dobio do maksimalno 90 posto iznosa prijavljene štete Sredstva za pomoć obiteljima čiji su domovi stradali u olujnom nevremenu Za sanaciju obiteljskih kuća stradalih u srpanjskoj oluji 4,7 milijuna eura GOST IZNENAĐENJA bio je kvizaš Dean Kotiga, koji je kratkim kvizom provjerio znanje profesora iz raznih kategorija, a svakome tko je točno odgovorio uručen je mali znak pažnje Gost iznenađenja bio je kvizaš Dean Kotiga Priznanja učiteljima za trud i vrijeme koje su dali djeci