Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Suradnja Vukovarsko-srijemske i Dubrovačko-neretvanske županije nastavit će se i u gospodarskom, ali i brojnim drugim segmentima

Jabuke i mandarine simbol su dobrih odnosa dviju županija

Foto: VSŽ
Ukupno je 10 tona jabuka podijeljeno socijalnim i zdravstvenim ustanovama te dobrotvornim udrugama

Otprije je poznata dobra suradnja Vukovarsko-srijemske i Dubrovačko-neretvanske županije koja je potvrđivana i u raznim projektima. U sklopu te suradnje već godinama krajem svake godine Dubrovačko-neretvanska županija kao donaciju na istok Hrvatske šalje tone mandarina koje se potom dijele udrugama i ustanovama koje skrbe o građanima slabijeg imovinskog stanja. Isto tako, opet već godinama, Vukovarsko-srijemska županija osigurava donaciju jabuka za socijalne i zdravstvene ustanove te dobrotvorne udruge s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Ove godine osigurana je donacija od deset tona jabuka koje su podijeljene predstavnicima takvih  ustanova i udruga.

Prijateljska gesta

– Riječ je o prijateljskoj gesti Vukovarsko-srijemske županije koja time uzvraća za tradicionalnu donaciju mandarina. Dvanaestu godinu zaredom naša županija uputila je donaciju mandarina u Vukovarsko-srijemsku županiju. Niti su mandarine nužne Vukovarsko-srijemskoj županiji niti su jabuke nužne Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali i mandarine i jabuke simbol su 
dobrih odnosa najjužnije i najistočnije hrvatske županije koje ćemo nastaviti njegovati – rekao  je dubrovačko-neretvanski župan 
Nikola Dobroslavić.

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić istaknuo je veliko zadovoljstvo suradnjom između dviju županija dodajući kako su 
jabuke s istoka Hrvatske stigle u ruke 80-ak korisnika.

– Kao što je župan Dobroslavić i rekao, ovo je simbol naše dobre suradnje koja će se, uvjeren sam,  nastaviti i u gospodarskom, ali i brojnim drugim segmentima. Ovakve geste bitne su za dobre odnose kao i stvaranje mostova suradnje i prijateljstva – rekao je Dekanić.

Nakon podjele jabuka održan je i sastanak na kojem se razgovaralo o nastavku ranije započetih oblika suradnje. Po riječima Dobroslavića, i ranije su postojale inicijative za bolji plasman autohtonih proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije na krajnjem jugu Hrvatske. Podsjetio je i na pokušaj da se dio poljoprivrednih proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije plasira na turističko tržište.

Kako je rekao, ideja je dobro krenula pa je zbog korona krize malo zastala, ali je svakako plan je ponovno oživiti. Istaknuo je i suradnju razvojnih agencija kao i ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

– Imali smo neke konkretne pomake, no malo smo usporili zbog koronakrize. Nastavit ćemo ulagati napore i u bolju povezanost između Vukovara i Dubrovnika, i to preko zračne luke u Osijeku – najavio je Dobroslavić.

Novi planovi

Govoreći o suradnji dviju županija, župan Damir Dekanić kazao je kako Vukovarsko-srijemska županija može puno naučiti o turizmu od Dubrovačko-neretvanske županije.

– Cilj nam je bilježiti još bolje turističke rezultate. Vjerojatno nećemo imati posjeta poput Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, ali o turizmu od vas svakako možemo puno naučiti. Planiramo napraviti iskorak  u razvoju prehrambene i drvne industrije, a vjerujemo da Dubrovačko-neretvanska županija ima interesa za proizvode iz naše županije – rekao je Dekanić.

Podsjetio je i na prve rezultate popisa stanovništva, po kojima je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježena najveća stopa iseljavanja, rekavši kako županija čini sve da se trend iseljavanja zaustavi i promijeni kao i da je jedini način da se ljudi zadrže u svome kraju razvoj gospodarstva i stvaranje kvalitetnih radnih mjesta.