Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
Krapina

Japanci žele upoznati Zagorje

Japanci u Krapini
Foto: Grad Krapina
Japanska strana je dosad na nacionalnoj razini pokazala interes za neke investicije u autoindustriju, ali i u određene turističke kapacitete, rekao je državni tajnik Mario Antonić

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Grada Krapine, u službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji bila je japanska delegacija, koju su činili japanski veleposlanik u Hrvatskoj, Nj.E. Keiji Takiguchi i Satoshi Abe, glavni direktor JETRO ureda u Beču. O gospodarsko-društvenim temama, gospodarskim kapacitetima KZŽ-a te o mogućnostima za povezivanje, investicije i suradnju s japanskom stranom, u krapinskoj Gradskoj vijećnici japanski su predstavnici razgovarali s gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem, državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Marijem Antonićem, saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josipom Grilcem te predstavnicima zagorskih tvrtki.

Vukovarci na Sajmu u Krapini Slavonske delicije predstavljene na Sajmu u Krapini Zagorce oduševila slavonska šunka, sirevi, voćna rakija, med...

Državni tajnik Mario Antonić rekao je da je svrha ovog posjeta predstaviti određene mogućnosti zagorskih tvrtki koje su željne pristupiti japanskom tržištu, a s druge strane, predstaviti i investicijske mogućnosti u Hrvatskom zagorju.

– Japanska strana je dosad na nacionalnoj razini pokazala interes za neke investicije u autoindustriju, ali i u određene turističke kapacitete. Zanimljiva im je i prehrambena industrija, s obzirom na to da je Hrvatsko zagorje poznato po proizvodnji kvalitetne i ekološke hrane, a to je u razvijenom svijetu jako veliki trend. Vjerujemo da će ovi razgovori rezultirati konkretnim poslovnim procesima u budućnosti. Želja nam je Krapinsko-zagorsku županiju približiti Japanu i nekom budućom suradnjom poboljšati razinu i prihode zagorskog gospodarstva – istaknuo je Antonić.

Proslava 15 godina Županijske udruge uzgajivača konja Krapina 15 godina Županijske udruge uzgajivača konja Krapina 'Ponosni smo na naše vozočašće u Mariju Bistricu'

Veleposlanik Japana Keiji Takiguchi izrazio je zadovoljstvo posjetom i dolaskom u Krapinu.

– Željeli bismo dovesti japanske tvrtke u Zagreb i vidjeti mogućnosti suradnje između japanskih i hrvatskih tvrtki. Željeli bismo dobiti informacije o aktivnostima i mogućnostima za japanske tvrtke. Čuo sam da ova regija raspolaže nacionalnim resursima u turizmu, ali japanske tvrtke nisu informirane o tome što se ovdje događa i radi, pa bismo im željeli prenijeti kakva je ovdje situacija i što se ovdje radi – naglasio je Takiguchi.

Satoshi Abe, glavni direktor JETRO ureda u Beču, kazao je da će 2019. godina biti važna za Japan i Hrvatsku, jer će u veljači Japan i Europska unija potpisati sporazum koji će olakšati gospodarsku suradnju.

– Trebamo informirati japanske tvrtke o situaciji u Hrvatskoj i ovoj regiji te utvrditi na koji način privući japanske ulagače. U Hrvatskoj sam bio prošle godine, kada sam posjetio luku Rijeka i vidio kako bi ona mogla postati jedna od kompetitivnih u ovom dijelu Europe. Imate i mnogo mogućnosti u ekološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Vidjet ćemo što možemo tu učiniti – istaknuo je Abe.
Predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec dodao je kako je želja prezentirati Hrvatsko zagorje i vidjeti koje su dodirne točke i što se Japancima može ponuditi.

Novi CT uređaj u Krapinskim toplicama 8 milijuna kuna vrijednih investicija Krapinske toplice dobile novi CT uređaj

Gradonačelnik Zoran Gregurović počašćen je dolaskom japanske delegacije.

– Cilj nam je približiti mogućnosti koje ima Hrvatsko zagorje. Mi kao grad Krapina smo mali i kroz prezentaciju s cijelim okruženjem možemo nešto više napraviti. Drago mi je da je Ministarstvo gospodarstva ponudilo Krapini da bude domaćin ovog susreta, kako bi prezentirali turističke i gospodarske mogućnosti i da će to danas – sutra dovesti do gospodarske investicije ili dolaska japanskih turista. Pripremamo ozbiljan projekt “Crnu kraljicu“, koji će staviti u funkciju turističke potencijale grada i onda slijedi korak gdje tražimo investitore za hotele i smještajne kapacitete. Isto tako za lokalitet Šemničkih toplica radimo urbanističku studiju, gdje ćemo isprojektirati taj kompleks, a s obzirom na lokaciju Krapine koja je u blizini Zagreba, i povezanost autocestom i željeznicom, možda ćemo biti i zanimljivi da ponudimo mogućnosti ulaganja u nove tvornice – dodao je gradonačelnik Gregurović.

Saborski zastupnik Žarko Tušek rekao je kako je ovo jedan u nizu posjeta koji će se ove godine odvijati u Krapinsko-zagorskoj županiji.

– Naši gospodarstvenici sada imaju priliku jednoj velikoj gospodarskoj sili pokazati mogućnost Hrvatskog zagorja. Japanski turisti su radoznali i imaju mogućnosti potrošiti nešto više, već posjećuju Zagorje, ali ovo je prilika da im još nešto prezentiramo, da dođu u još većem broju, a tu su i naše mogućnosti u metaloprerađivačkoj i prehrambenoj industriji – zaključio je Tušek.

Opća bolnica Zabok Investicija Zabočka bolnica dobiva fotonaponsku elektranu, troškovi struje 15% manji