Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
'Poslovi koje od države preuzmu županije postanu jednostavniji i učinkovitiji'

Jedna od reformi u javnoj upravi kreće od siječnja 2020. godine

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Kod nas neće biti problema jer imamo daleko najmanje zaposlenih od svih ureda u Hrvatskoj, napominje Posavec

Ministar uprave Ivan Malenica obilazi županije koje će od 1. siječnja preuzeti poslove državne uprave, projekt za koji je u državnom proračunu osigurano 350 milijuna kuna. Za prvi posjet izabrao je Međimursku županiju.

HGSS planira uložiti oko sedam milijuna kuna U Donjoj Dubravi nacionalni centar za obuku spašavanja

– Nije odabrana slučajno za prvu županiju koju smo posjetili jer je jedna od najracionalnijih i najučinkovitijih u Hrvatskoj – rekao je ministar Malenica koji je s predstavnicima Županije i Ureda državne uprave razgovarao o preuzimanju poslova.

15 godina traženja

– Radi se o reformi koja je zacrtana u nacionalnom programu reformi. Temeljem načela autonomije i supsidijarnosti, odlučili smo se da poslove državne uprave povjerimo županijama – naglasio je i dodao da se time ne prekida suradnja i ne dolazi do gubitka utjecaja središnje vlasti na određene poslove. Suradnja se i dalje nastavlja. Uredi državne uprave formirani su 2000. kao koncept centralizacije. Nastali su izdvajanjem poslova državne uprave iz ondašnje županijske uprave.

– Vrlo se brzo pokazalo da to nije najučinkovitije rješenje. Zadnjih 15 godina čini se puno napora da se osmisli novi koncept razvoja pružanja usluga centralne državne uprave. Ovaj oblik povjeravanja poslova državne uprave županijama je prvi korak pravoj decentralizaciji, i mi kao Ured državne uprave pozdravljamo taj proces – rekao je predstojnik Ureda državne uprave u MŽ-u Branimir Posavec.

Najveće grobište poratnih žrtava Svim žrtvama poštovanje, a zločine osuditi

Župan Matija Posavec kaže da će reforma dovesti do veće efikasnosti i dostupnosti, te da će javna uprava biti istinski servis građana.

– U povijesti se sve ono što su županije preuzele od države pokazalo učinkovitijim, jednostavnijim i boljim – rekao je Posavec.

Međimurska županija je spremna, što pokazuju brojke i rezultati prema kojima imaju najmanje zaposlenih.

– Međimurje će i dalje biti primjer dobre prakse kako javna uprava treba funkcionirati te ćemo nakon održane sjednice Skupštine Međimurske županije 2. siječnja 2020. na kojoj će biti donesena odluka o prijenosu poslova, već sljedećeg dana pružati brzu, transparentnu i kvalitetnu uslugu – poručio je.

U idućih godinu dana više pozornosti posvetit će se adutima u vjerskom turizmu Porcijunkulovo, Sv. Jeronim, Sv. Rok, svetište u Maloj Subotici...

Mirovina i otpremnine

Ured u MŽ-u ima 66 zaposlenih koji formalno-pravno prelaze u županiju. No neki će u mirovinu, a nekima će se ponuditi otpremnine pa će deset posto izaći iz sustava.

– Kod nas neće biti problema jer imamo najmanje zaposlenih od svih ureda u RH. Mislim da će u drugim županijama biti puno većih problema – smatra župan. 

U OŠ Hodošan ulaže se pet milijuna kuna Započeo drugi krug energetske obnove škola