Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
HGSS planira uložiti oko sedam milijuna kuna

U Donjoj Dubravi nacionalni centar za obuku spašavanja

1/2
Foto: Međimurska županija
Članovi čakovečkog HGSS-a, osnovanog prije pet godina cijenjeni su zbog stručnosti, a sad su na korištenje dobili i 360 kvadrata u bivšoj vojarni

- U sljedeće tri godine na području općine Donja Dubrava HGSS planira uložiti oko sedam milijuna kuna iz Europskih fondova u Centar za obuku spašavanja na divljim vodama, što će biti prvi takav Centar u ovom djelu Europe.

U idućih godinu dana više pozornosti posvetit će se adutima u vjerskom turizmu Porcijunkulovo, Sv. Jeronim, Sv. Rok, svetište u Maloj Subotici...

Ulažu i u infrastrukturu

– Na sjever Hrvatske gledamo kao izvrsno mjesto za razvoj svojih sposobnosti, ali i daljnji razvoj općenito – najavio je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić u Čakovcu.

Međimurska županija je čakovečkom HGSS-u na korištenje i službeno predala građevinu smještenu u kompleksu bivše vojarne, a stavljanjem kompletnog objekta u funkciju HGSS Stanica Čakovec postala bi Centar za potrage na nacionalnoj razini – Centar izvrsnosti, kao i Međunarodni centar za obuku potražnih timova. Ugovor o davanju objekta u vlasništvu Međimurske županije na korištenje HGSS-u potpisali su župan Matija Posavec i pročelnik HGSS Stanice Čakovec Neven Putar.

Stanica Čakovec u srpnju ove godine proslavila je petu godišnjicu postojanja. Prema riječima pročelnika Putara, tijekom svih godina djelovanja u najvećoj se mjeri ulagalo u ljudstvo, kroz temeljitu i specijalističku obuku što je članovima omogućilo da se i više nego uspješno snalaze u zahtjevnim akcijama na području Hrvatske i izvan nje.

– Sad je došao trenutak da počnemo ulagati i u infrastrukturu, što će nam biti veliki poticaj za nastavak našeg rada – istaknuo je i zahvalio županu.

Energetska obnova Osam milijuna kuna za škole sa 650 učenika

Državna uprava za zaštitu i spašavanje čakovečkom je HGSS-u u jednom od hangara u prostoru bivše vojarne već ustupila prostor za održavanje vježbi i držanje opreme, a preseljenje u novi objekt omogućit će im još bolje uvjete. HGSS Stanica Čakovec jedna je od 25 stanica na području Hrvatske. Projekt adaptacije objekta u bivšoj vojarni vrijedan je oko tri milijuna kuna.

– Sredstva za projektnu dokumentaciju već smo osigurali i vjerujem da ćemo s radovima krenuti još ove godine – rekao je pročelnik Granić.

Članovi čakovečkog HGSS-a cijenjeni su zbog stručnosti, posebno Neven Putar i njegov potražni pas, jedan od najboljih timova na području Europe.

Ljetni praznici koriste se za uređenje škola u Međimurju U Centar kompetentnosti za strojarstvo ulažu 50 milijuna kuna

– Ovo radimo s velikim zadovoljstvom, tim više jer je to korak naprijed u sigurnosti našeg stanovništva. Ovom objektu potrebna je temeljita obnova, no siguran sam da će HGSS iznaći sredstva i u roku od tri godine svoje novo sjedište u potpunosti dovesti u funkciju. Novi edukativni centar bit će izvrsna prilika za brojne aktivnosti vezane uz sigurnost i prevenciju, ali i privlačenje i obuku novih članova – kazao je župan Posavec.

Bez naknade

Njegov zamjenik Josip Grivec, koji je ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, dodao je da je poznat značaj civilne zaštite i ogromna uloga HGSS-a u tom sustavu.

Objekt u bivšoj čakovečkoj vojarni površine je 360 četvornih metara, a vrijednost se procjenjuje na 1,6 mil. kuna. Međimurska županija HGSS Stanici Čakovec daje ga na korištenje bez naknade i na razdoblje od 15 godina. 

Jedinstveni u Hrvatskoj s projektom "Najbolje 'z Međimurja" Kupcima nude domaće namirnice bez posrednika i niže cijene