Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Gradonačelnik Damir Mandić:

Kafići moraju imati 'karlovački potpis'

Terase u Karlovcu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovac može 'preživjeti' ovo ljeto čak i bez novog pravilnika, sve kako bi novi bio rješenje za sve terase, naglasio je gradonačelnik

- Nije Gradu Karlovcu želja uvjetovati ugostiteljima kakve će imati jastučiće ili stolce, niti nam je želja baciti vas u dodatni trošak i tako prouzrokovati probleme u radu. Mnoge terase uklopit će se u zahtjeve novog pravilnika. Grad i gradska uprava partneri su ugostiteljima. No, moramo imati pravilnik, moramo se dogovoriti o nečemu što možemo nazvati “karlovački potpis”, pogotovo za kafiće u Zvijezdi gdje je Grad spreman i sufinancirati nabavu opreme koja će zadovoljiti taj “potpis”. Dakle, ne želimo potpunu uniformiranost, ali neki “potpis” mora postojati - kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik, na javnoj raspravi o prijedlogu pravilnika kojim Karlovac želi uvesti nova pravila u izgled gradskih teresa na otvorenom na kojoj se okupilo 50-ak ugostitelja.

Blaženka Divjak Vrijedan 40 milijuna kuna Karlovački Centar kompetencije podržala i ministrica Divjak

Prijedlog, smatraju ugostitelji, promiče ideju “jeftinih” terasa sa suncobranima, koji su staromodni i pri najmanjem vjetru mogu se srušiti i ozlijediti gosta, do sklopivih stolaca koji su nekvalitetni, a u pravilnik nisu uvrštene ni najmodernije pergola tende iako im je to obećano.

- Postavili smo ih u Karlovcu uza sve dozvole, Grada, komunalnih i ostalih inspektora, i uz dopuštenje konzervatora, a sada smo dobili rješenja od građevinske inspekcije za rušenje, jer ih tretira kao građevine. Zašto ih niste kao mogućnost stavili u pravilnik? - pitali su Željko Godač i Slavko Baršić koji ima rješenje za rušenje pergola tende. Tvrde da takve pergola tende inspekcije u Zagrebu ne ruše. Gradonačelnik Mandić kazao je da Karlovac može “preživjeti” ovo ljeto čak i bez novog pravilnika, sve kako bi novi bio najbolje rješenje za sve. Zato je rekao da će ugostitelji dobiti privremena rješenja za ovo ljeto po starom pravilniku.

- Dajte sve prijedloge o tome kakve tende i suncobrane želite, ali i ostale detalje i uvrstit ćemo ih u pravilnik. Uvrstit ćemo i pergola tende, nema problema. Znam, Zagreb u članku 24. ima uvrštene pergola tende, osobno sam ih vidio i slikao u Zagrebu i pitao inspektoricu zašto to u Zagrebu nisu građevine, a ove u Karlovcu jesu. Meni izgledaju isto, ali očito se Zakon o gradnji može tumačiti različito. Kod građevinske inspektorice sam na sastanku u Karlovcu vidio želju za suradnju, no ona ostaje pri tome da se naše pergola tende kose sa Zakonom o gradnji, da su građevine pričvršćene za tlo, pa ćete i vi morati napraviti neke ustupke. Grad će vam pomoći i uvrstiti pergola tende u pravilnik, no ostalo ćete morati dogovarati s građevinskom inspekcijom jer to nije naš posao - dodao je gradonačelnik Mandić.

Vešeraj, OB Karlovac Dnevno tona i pol rublja Karlovačka bolnica dobila novu praonicu i odlagalište medicinskog otpada