Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
štrajk u županjskoj tvORNICI KOMBAJNA

'Kako da preživimo s 3500 kuna bruto?!'

Štrajk
Foto: Branimir Bradarić
Radnici u štrajku traže da im se plaće povećaju za 750 kuna bruto te osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Tvrtka proizvodi kombajne za inozemno tržište

Radnici jedine hrvatske tvornice koja proizvodi kombajne, Same Deutz Fahre Žetelice iz Županje, od jučer su u štrajku.

– Tražimo od uprave tvrtke povećanje plaća od 750 kuna u bruto iznosu i osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Štrajk će trajati dok ti uvjeti ne budu ispunjeni, s time da smo u svakom trenutku spremni za razgovor s upravom jer nikomu od nas nije cilj da ugrozi tvrtku i njezino poslovanje. Uprava nam je iznijela dvije ponude, ali smo ih odbili – rekao je glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Marko Ivkošić.

Goran Marić Županja Nazire se rješenje problema za stanovnike Šećerane

Pojašnjava da su radnici nezadovoljni visinom plaća jer njima ne mogu prehraniti obitelji. Prema njegovim riječima, javnost zna da tvrtka proizvodi stotine kombajna godišnje koji se prodaju širom svijeta, ali ne zna da većina radnika radi za minimalac. Kaže i da se radi o specifičnim i zahtjevnim poslovima za koje su plaćeni oko 3500 kuna bruto. Radnici kažu da mali broj njih, oni najiskusniji i stari majstori, imaju nešto veće plaće, a radnici s radnim stažem kraćim od godinu dana primaju 95 posto minimalne plaće.

– Radimo puno i kvalitetno, ali je naš rad podcijenjen. Prije pet godina ukinut nam je i topli obrok i jedini smo u grupaciji koji nemamo plaćen topli obrok. Pri tome se radi i u tri smjene, i sve to za minimalac. U susjednim zemljama su svi radnici iz naše branše u startu plaćeni 1000 do 1500 kuna više. Smatramo da naši zahtjevi nisu nerazumni i preveliki te da ih se može ispuniti bude li postojala dobra volja. Pri tome tvrtka koristi sve subvencije koje hrvatska država nudi – rekao je Ivkošić i dodao da tvrtka posljednjih godina posluje pozitivno.

Štrajk se provodi na radnim mjestima, a u njega se, kako kaže Ivkošić, uključila velika većina radnika među kojima i oni koji nisu članovi sindikata. Radnike te županjske tvrtke jučer smo zatekli na ulaznim vratima kamo su izišli kako bi spriječili ulazak kamiona s robom u krug tvornice. Pojasnili su nam da u dogovoru sa štrajkaškim odborom ne žele davati izjave, ali su u neslužbenom razgovoru isticali da je njihova najveća zamjerka što imaju male plaće. Kažu da su među njima i radnici s 30 i više godina iskustva koji imaju status glavnih majstora, ali za svoj rad mjesečno primaju samo oko 3700 kuna.

Papučice za bebe - bebičice Primaljina kreacija Bebičice iz Slavonije u svijet

– Je li to pošteno? Mislite li da su tako plaćeni i radnici grupacije u Italiji ili drugim zemljama? Mislite li da je njima ukinut topli obrok i da i oni rade za minimalac? Držim da smo trebali tražiti i veće povećanje, a ne bude li poslodavac to htio učiniti, trebali bismo svi otići. Ako ovdje za nas nema posla, ima ga u Njemačkoj – rekao nam je jedan od radnika s kojim smo razgovarali preko zatvorenih vrata.

Slično razmišljaju i ostali radnici te najavljuju da sasvim sigurno neće odustati od svojih uvjeta.

– Radim u ovoj tvrtki deset godina, s time da sam prvih pet godina radio za minimalac. Sada imam bruto plaću od 4100 kuna mjesečno. Molio sam da mi povise plaću, ali bez uspjeha. Ne vidim u tome neki napredak, ali vidim da je firma jako teška za davanje novca. Jednostavno smo prinuđeni na ovaj štrajk. Ako se nešto štrajkom ne poboljša, a vjerujem i nadam se da hoće, spreman sam i sam dati otkaz i otići raditi u inozemstvo jer ovako dalje jednostavno više ne ide – rekao je Marin Benković, jedan od članova štrajkaškog odbora.

Pokušali smo dobiti komentar i od generalnog direktora tvrtke Damira Kobaša, no do njega nismo mogli doći. Doznali smo da je u tvrtku jučer došao i jedan od direktora grupacije iz Italije, ali se ni do njega nije moglo doći. Županjski Same Deutz Fahre zapošljava oko 400 radnika i godišnje proizvede oko 400 kombajna, od kojih gotovo svi završavaju na inozemnim tržištima širom svijeta. 

Igrači kviza Sudjeluju građani od 18 pa do 60 i više godina Omiljena zabava: Vukovarci, Vinkovčani i Županjci pravi su kvizomani