Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Volonteri su posebna vrijednost projekta koji se provodi već pet godina

KAkvart – jedinstven projekt u kojem stanovnici s partnerima sami uređuju svoj kvart

1/2
Foto: Grad Karlovac
Kroz razne projekte tijekom svih godina provedbe KAkvarta uređene su fasade, parkirališta, zelene površine, sanirana krovišta i uređeni društveni domovi, dječja igrališta, sportski tereni, vanjska vježbališta...

Projekt KAkvart jedinstven je u Hrvatskoj i predstavlja sinergiju Grada Karlovca, poslovnog sektora i volonterstva građana. Pokrenut je 2016. s ciljem poboljšanja kvalitete života i komunalnog standarda građana. Karlovac ima 12 gradskih četvrti i 26 mjesnih odbora. Kroz KAkvart građani osmišljavaju i kandidiraju svoje projekte koje zatim Grad Karlovac s poslovnim subjektima sufinancira, a građani volonterskim radom sudjeluju u njihovoj realizaciji.

Grad nizom kvalitetnih mjera širom otvorio vrata poduzetnicima U poslovnoj zoni Gornje Mekušje prodano šest parcela i traže se kupci za preostale četiri parcele

Realiziraju se 32 projekta

Već u prvoj godini provedbe za sufinanciranje je odabrano deset projekata od ukupno 31 prijavljenog, a u 2017. je na javni poziv prijavljeno 35 projekata, a odabrano ih je 18. Raznolikost pristiglih prijava pokazala je iznimnu volju i želju građana za suodlučivanjem i sudjelovanjem. Vrijednost projekta prepoznala je i kompanija Heineken Hrvatska koja se 2017. pridružila Gradu Karlovcu kao partner u programu. Ukupna vrijednost 28 realiziranih KAkvart projekata u samo prve dvije godine iznosila je više od dva milijuna kuna. U trećoj godini KAkvarta odobrena su 22 projekta, a novost je da su osim građevinskih i komunalnih projekata, u 2018. financirani i društveni te kulturno-umjetnički projekti za koje je ukupno osigurano 750 tisuća kuna. U 2019. osigurano je 700.000 kuna, a podržano je ukupno 26 projekata u različitim mjesnim odborima i gradskim četvrtima. Ove godine, unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom, KAkvart se nastavio i u tijeku je realizacija čak 32 projekta; četiri društvena i 28 komunalnih, za koje je izdvojeno 840.000 kuna. 

Foto: Grad Karlovac

Raznim projektima tijekom svih godina provedbe KAkvarta uređene su fasade, parkirališta, zelene površine, sanirana krovišta i uređeni društveni domovi, dječja igrališta, sportski tereni i vanjska vježbališta, prostori koje koriste kulturno-umjetnička društva, postavljene solarne info-kutije i klupe na šetnicama, interpretacijske ploče te solarni stupovi za popravak bicikala. Uz to su organizirane brojne društvene aktivnosti i kulturno-umjetnička događanja kao što su natjecanja zaprežnih vatrogasnih šprica, stare seoske igre, učenje tradicijskih vještina, radionice ručnih radova, tkanja na tkalačkom stanju, izrada upotrebnih predmeta na tradicijski način, izrada, oblačenje i održavanje narodnih nošnji, učenje rozganja i sviranje na tradicijski način.

Projekt koji se posebno ističe u ovoj godini je izrada murala na pročeljima zgrada u Gradskoj četvrti Novi centar. Murali s likovima braće Seljan, Dragutina Lermana i Jakova Šašela nastali su zahvaljujući projektu “Karlovac i Karlovčani na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće” sufinanciranom iz KAkvarta, a djelo su Leonarda Lesića i Dalibora Jurasa. Svi će murali biti dopunjeni, dobit će kod pa će svi koji to žele mobitelima moći više doznati o poznatim Karlovčanima prikazanim na muralima. Putem KAkvarta mnogi društveni domovi u mjesnim odborima su obnovljeni jer imaju veliku važnost kao središnje mjesto okupljanja mještana, posebno mladih. Tako je uz financijsku podršku, volonterski rad dao dodatnu vrijednost projektima.

Grad Karlovac donio novi paket mjera pomoći Ugostiteljima daju po 20.000 kuna za uređenje terasa, poduzetnicima subvencioniraju kamate na kredite

– Gotovo svi projekti koji su provedeni kroz KAkvart pokazuju se kao pun pogodak, od manjih komunalnih do društvenih, a posebno nas raduje što je kroz program došlo do izvrsne suradnje vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, kulturno-umjetničkih društava, dobrovoljnih vatrogasnih društava i udruga koje se bave različitim aktivnostima. Tako KAkvart, osim što donosi korist zajednici, ima i dimenziju druženja i razvijanja pozitivnog ozračja u zajednici – ističe gradonačelnik Damir Mandić, iznimno zadovoljan suradnjom i rezultatima. Glavni partner Gradu Karlovcu u projektu KAkvart je Heineken Hrvatska s brendom Karlovačko.

Partnerstvo s Heinekenom

– Naše partnerstvo traje već pet godina i veliko nam je zadovoljstvo nastaviti pružati podršku tom jedinstvenom projektu kroz naš brend Karlovačko. KAkvart je dokaz da dobra suradnja Grada, privatnog sektora i volontera može donijeti pozitivnu promjenu unutar lokalne zajednice. Pritom se posebno ponosimo volonterima koji se ne boje zasukati rukave kako bi Karlovac učinili boljim mjestom za život. Heineken Hrvatska nastavit će biti prijatelj grada Karlovca te podupirati njegov rast i razvoj – kazala je Ljudmila Bratko Gašpić, menadžerica korporativnih poslova Heinekena Hrvatska.

Potrebe građana, povećanje broja zainteresiranih za sudjelovanje, sve kvalitetniji projekti i interes poslovne zajednice za suradnju dokaz su uspješnosti i opravdanosti KAkvarta i čvrst temelj održivosti projekta.